Een voorstelling over dementie, Miss Montreal en Waylon op nieuw muziekfestival en een concertserie op orgel: uitjes in Friesland

Herema Park Live - Miss Montreal. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

Een hoopvolle theatervoorstelling over dementie in Leeuwarden, het nieuwe muziekfestival Herema Park Live in Joure en Zuzana Ferjencikova verzorgt het openingsconcert van de internationale serie orgelconcerten in Harlingen. We hebben weer vijf culturele tips in Friesland voor je geselecteerd.

Een positief verhaal over dementie

Een moeder raakt haar kompas kwijt. En haar streken. Een kind heeft de gebruiksaanwijzing niet en gaat op zoek. In de mist, in de hilariteit, in het verdriet en in de wanhoop soms. En in een tijdmachine. Daar vinden ze elkaar. En komen ze dichter bij elkaar dan ooit…

In de hoopvolle theatervoorstelling Je kunt me gerust een geheim vertellen [morgen ben ik het toch weer vergeten] gaat theatermaker Madeleine Matzer op zoek naar antwoorden op de vele vragen die er bestaan rondom het omgaan met dementie. Een voorstelling voor theaterliefhebbers maar ook voor mantelzorgers, vrijwilligers, zorgprofessionals en iedereen die ooit met dementie in aanraking zal komen. Actrice Juul Vrijdag speelt zowel de rol van de moeder met dementie als die van de zoekende dochter en wordt daarbij muzikaal bijgestaan door Helge Slikker.

Na de voorstelling vindt een nagesprek plaats, met als thema: Hoe is het om iemand die nog leeft, stukje bij beetje kwijt te raken? Kun je die persoon dan nog terugvinden? En zo ja, waar en hoe?

Leeuwarden - De Harmonie, do en vr 20.30 uur, 21,50 euro

Openingsconcert zomerserie orgelconcerten in Harlingen

Zuzana Ferjencikova verzorgt vrijdag het openingsconcert van de Internationale Concertserie Orgelconcerten op het monumentale Hinsz-Orgel (1776) in de Grote Kerk te Harlingen. De in Slowakijke geboren en in Zwitserland woonachtige Ferjencikova is sinds 2021 orgelprofessor aan het Codarts Conservatorium te Rotterdam met als specialiteit romantische orgelmuziek en improvisatie. In 2004 was ze de eerste vrouw die de Eerste Prijs won op het belangrijke Internationale Orgelimprovisatieconcours in Haarlem.

Zuzana Ferjencikova werkte nauw samen met de Parijse organist Jean Guillou, wiens composities zij op CD laat verschijnen. Andere CD’s maakte ze onder andere op orgels in Bratislava, Wenen en Fribourg (Zwitserland). Vrijdag staan op het programma in de Grote Kerk in Harlingen composities van G.F.Händel ( Concerto op. 1/Nr. 4 in g-Moll voor orgel en orkest in een transcriptie van J.Guillou), het Adagio h-Moll KV 540 van W.A.Mozart, Säya – L’oiseau bleu op. 50 van J.Guillou en Mozarts Adagio et rondo en ut mineur KV 617 en een improvisatie.

Harlingen - Grote Kerk, vr 20 uur, 10 euro

Nieuw muziekfestival in Heremastate in Joure

In het park Heremastate vindt zaterdag de eerste editie plaats van het nieuwe muziekfestival Herema Park Live. Een festival voor jong en oud, waar iedereen samenkomt en kan genieten van de prachtige muziek in de inspirerende omgeving van het openluchttheater in het park. Het programma biedt een mix van lokale én landelijk bekende bands. Om 19.00 uur opent het uit Joure afkomstige Brass Inc het festival. Deze veelzijdige coverband speelt met 13 enthousiaste muzikanten eigentijdse, maar ook oude nummers en dat versterkt met een blazerssectie. Om 20.30 is het de beurt aan Waylon. Met zijn doorleefde rauwe stem mixt hij de door hem zo geliefde Americana met de juiste hoeveelheden pop en rock.

Sanne Hans, oftewel Miss Montreal, is bekend van onder andere Door de wind , Till The Sun Comes Up , Tututu en Hoe . Samen met haar band staat Miss Montreal vanaf 22.15 uur garant voor een enthousiast optreden waarbij één ding zeker is: er moet gedanst worden. Het lokale Straight on Stage sluit om 00.00 het festival af. De band laat de gouden hits van vroeger weerklinken en neemt je mee terug naar ‘the good old days’.

Joure - Park Heremastate, za v.a. 18 uur, 30 euro (excl. servicekosten)

Beleef de klank van het Stadhuis in Leeuwarden

Elk gebouw heeft zijn eigen specifieke akoestische kenmerken, bestaande uit tonen en geluiden. Klankkunstenaar Bouke Groen heeft voor Explore the North een unieke muzikale compositie gemaakt binnen de ruimtes van het Stadhuis aan het Hofplein. Hiervoor bracht hij de klank-karakteristieken van het Stadhuis in kaart, met behulp van technologie en berekeningen.

De compositie wordt a capella gezongen door het NHL Stendenkoor in de verschillende ruimtes. Als luisteraar zit je er middenin. Zo ben je als publiek onderdeel van de performance, want ook jij bent van invloed op de klanken in de ruimte.

Project Overtone biedt een intieme ervaring die je meeneemt door het Stadhuis om te ontdekken dat je nooit meer op dezelfde wijze naar een gebouw of ruimte kijkt. Of luistert.

Project Overtone maakt deel uit van PAFFF: een provocerend, in-your-face en nieuwsgierig podiumkunstenprogramma in Arcadia, met sensationele internationale artiesten.

Leeuwarden - Stadhuis, vr t/m zo, vr 19.30 en 21 uur, za 16, 17, 19.30 en 21 uur, zo 16 en 17 uur, 7,50 euro

Rondleiding door Museum Opsterlân | Advertentie

Op woensdag 22 en woensdag 29 juni is Bert Looper aanwezig in Museum Opsterlân in Gorredijk om je als gids mee te nemen door de expositie Stroomopwaarts . In deze expositie, die nog tot en met 10 juli is te zien, wordt aan de hand van prachtige historische kaarten uit de collectie van Tresoar, het Fries Historisch en Letterkundig Centrum te Leeuwarden de geschiedenis van de gemeente Opsterland tot leven gebracht.

Aansluitend aan de rondleiding neemt de oud-directeur van Tresoar je mee voor een wandeling door Gorredijk. Reserveren voor deze rondleiding is noodzakelijk. Stuur een mail naar info@museumopsterlan.nl met je naam en op welke dag (22 of 29 juni) je de rondleiding wilt volgen.

Gorredijk - Museum Opsterlân, wo 22 en wo 29 jun, 14-15.30 uur, 6.50 euro

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu