MEER Uitjes in Friesland: vijf tips

Uitgesteld geluk. FOTO MIRJAN VAN DER MEER

Kom struinen over een rommelmarkt, bezoek een toneelvoorstelling over bedrog óf die naar een Deense filmklassieker of ontdek de fagot in al haar veelzijdigheid tijdens een concert. Er is weer genoeg te beleven in Friesland.

Sneupen in het weiland van de Flinkefarm

Op zoek naar mooie oude vintage spullen voor bijvoorbeeld je nieuwe huis? Bezoek dan zondag de Flinke Flea Market op het terrein van de Flinkefarm in Hemelum. Het is weer de eerste markt van het seizoen waar je in het weiland heerlijk kunt komen schatzoeken tussen de spullen van anderen en je slag kunt slaan.

Of misschien heb je zelf wel mooie oude vintage spullen die je wilt verkopen. Die stoel waar je al meer dan vijf jaar niet meer op hebt gezeten, kan namelijk een supervondst zijn voor iemand anders. Om een plekje op de markt als verkoper te bemachtigen kun je een mailtje sturen naar claartje@itflinkeboskje.nl.

Hemelum - Flinkefarm, zo 10-16 uur, 2 euro

Het belazeren van je liefde is van alle tijden

Bedrog ( Betrayal , 1978) wordt gezien als één van Harold Pinters beste stukken. Hoewel minder absurd of politiek geladen dan Pinters overige werk, ontleedt het stuk thema’s als liefde en trouw met precisie, met Pinters eigen affaire als belangrijke inspiratiebron. Tijdens Toch (2020) speelde WIG al een scène uit dit stuk, en dat smaakte naar meer.

WIG Producties houdt van uitdagingen. Vreemdgaan, overspel, buitenechtelijke liefde zijn thema’s van alle tijden. Hoewel je in 2022 je geliefde net zo hard kunt belazeren als in 1978, is er sindsdien veel veranderd in de verhouding tussen man en vrouw. Het beeld van stofzuigende, kokende vrouwen die tafelkleedjes meenemen als souvenir voor het thuisfront is niet meer van deze tijd.

Wat als de rollen worden omgedraaid? Daar waar Pinter Bedrog schreef voor twee mannen en één vrouw, speelt WIG Bedrog met twee sterke powervrouwen en één zorgzame huisman .

Tytsjerk - Park Vijversburg, vr en wo 18 en do 19 mei, 20 uur, 20 euro

Familiedrama ‘Festen’ als een mokerslag

De Deense filmklassieker Festen , die uit kwam in 1998, trof vele kijkers als een mokerslag. De iconische en tegelijkertijd uiterst pijnlijke film van Thomas Vinterberg werd vervolgens door het theatergezelschap De Ploeg naar het theater gebracht.

En nu is er dan een nieuwe bewerking met een zwarte, komische inslag dankzij Peter Heerschop . Humor en drama zijn met elkaar verbonden in de voorstelling, waarbij de cast groot is. Zo speelt Heerschop zelf mee; maar ook Viggo Waas, Bas Hoeflaak, Genio de Groot, André Dongelmans, Stephanie Louwrier, Vincent Croiset, Maartje van de Wetering en Han Römer als de pater familias.

Het verhaal gaat in het kort, voor wie het niet weet, over familieleden die gezellig bijeen komen om de verjaardag van vader te vieren. Wanneer de verloren zoon ineens opduikt houdt hij een speech die de feestelijke avond weet te veranderen in een emotioneel slagveld. En dat allemaal met twee zwaar beladen envelopjes.

Drachten - De Lawei, vr 20 uur, 35,50 euro

Elke dag een ander verhaal op een andere plek

In het kader van het honderd dagen tellende cultureel programma Arcadia brengt Uitgesteld geluk van Leeuwarden UNESCO City of Literature iedere dag een nieuw verhaal op steeds een andere, paradijselijke plek in Fryslân. De rode draad in dit verhalenproject is de zoektocht naar schoonheid tijdens en na de huidige pandemie.Wat geeft ons moed, welke zaadjes planten we voor de toekomst?

Morgen leest Frank Belt in Het Lage Noorden in Marrum het verhaal Wat komt dat komt van Dolf Verroen voor, in het Nederlands. Het programma duurt ongeveer anderhalf uur. De toegang is gratis en je hoeft je niet aan te melden. Neem zelf een tuinstoeltje mee. Meer info vind je op uitgesteldgeluk.nl .

Marrum - Het Lage Noorden, vr 19.30, gratis

Muziek die je hart sneller doet kloppen

Voor Palpitations (hartkloppingen) liet fagottist Thomas Dulfer zich inspireren door waar zijn hart letterlijk sneller van gaat kloppen: de passies voor het hart en de fagot. In het stuk Heart SOLO laat hij horen wat er tijdens het spelen op de fagot gebeurt met zijn hart door dit live uit te versterken. Daarnaast wordt ook de hartslag van het publiek verwerkt in zijn nieuwe compositie Symphony of Hearts waarbij hartslagsensoren de hartslagen van het publiek omzetten in muziek.

Tijdens Sacra partitura - het eerste stuk dat voor de fagot geschreven werd - van Philipp Friedrich Böddecker (1607-1683) en in November 22 van de in Damascus geboren componist Kinan Azmeh (*1976) laat Dulfer je hart sneller kloppen als hij laat horen hoe mooi de fagot kan zingen. Met behulp van techniek, zoals effectpedalen en hartslagmeters, is Palpitations een heel persoonlijk programma geworden en een unieke kans om de fagot in al haar veelzijdigheid te ontdekken.

Stiens - Pakhûs SOLO, vr 20.15, 17,50 euro (t/m 18 jaar 9 euro)

Meer uitjes vind je op lc.nl.uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu