Luna zette 11 avonden 11 oorden in het licht: bekijk ze hier

13 december, Dokkum: vakantieherinneringen prijken op de toegangspoort van vakantiepark Esonstad. FOTO TOM MEIXNER

De afgelopen elf avonden werden elf oorden in de provincie verlicht door lichtontwerper Koos de Vries van lichtcollectief Luna. Bijzondere, verrassende en soms nietszeggende plekken in Friesland werden omgetoverd tot tijdelijk fantasiegebied. Een supergeheim project.

Omdat het ‘gewone’ lichtfestival Luna in Leeuwarden niet door kon gaan, bedacht de organisatie, onder aanvoering van artistiek directeur Andrea Möller en lichtontwerper Koos de Vries, vorige maand in allerijl een alternatief plan. Elf geheime plekken in Friesland werden tussen 13 en 23 december, voor een paar uurtjes maar, op bijzondere wijze verlicht.

Het moest allemaal heel stiekem gebeuren, want er mocht geen publiek mee worden getrokken, zo spraken de kunstenaars met de provincie Fryslân af. Toevallige passanten werden de eerste avonden nog wel gedoogd, maar na de laatste persconferentie van Mark Rutte moest de organisatie afgelopen week nieuwsgierige voorbijgangers wegsturen. Heel vervelend en volkomen tegennatuurlijk, zegt Möller. Bizar, zoals eigenlijk het hele jaar.

Maar vooruit. Er werd in ieder geval kunst gemaakt! En niet op de geijkte, iconische plekken zoals de Waterpoort in Sneek of op de Oldehove in Leeuwarden, maar op een rij windmolens bij Cornwerd of op de poort van Esonstad bij Dokkum.

Van Hantum tot in Oldeberkoop, van Drachten tot in Achlum waren de bijzondere lichtprojecties te zien. Een grauwe terp werd omgetoverd tot vrolijk filmscherm, een dorpstoren werd getransformeerd tot een pak chocomel, een leeg aardappelveld bij de Waddenzee werd een sprookjestuin.

De projecties waren ter plaatse steeds maar even te zien, van zeven tot tien uur ‘s avonds. Daarna was het inpakken en wegwezen. Bij ieder lichtkunstwerk speelde de kerstgedachte een rol, namelijk: dat iedereen mee mag doen en ook: dat alles wat je aandacht geeft, eigenlijk vanzelf mooi wordt. En jawel, dat is echt zo. Kijk maar.

www.friesland.nl/nl/ontdek/cultuur/11-andere-oorden

 

Nieuws

Meest gelezen