Lichtfestival Luna verhuist misschien naar de zomer: minder koud, maar wel later

De culturele wereld werd hard getroffen door corona. Wie wist er met succes te schakelen naar de anderhalvemetersamenleving? Een terugblik met enkelen die de knop om zetten. Vandaag: Media Art Festival en Luna.

Lange tijd geloofden de organisatoren van het Media Art Festival en Luna erin dat hun evenementen door konden gaan. Vooral de lichtkunstwerken van Luna waren coronaproof te bezoeken geweest. Maar na de landelijke persconferentie van half oktober moesten zij ook de festivals afzeggen en hun plannen zolang op de plank leggen.

De enige die wel aan de slag kon was Jildau Nijboer, al moest ze haar plannen bijstellen. Zij kreeg een week lang de gelegenheid werk voor te bereiden in het kader van het coachingstraject Artist in Space. In plaats van mensen te ontvangen in talenpaviljoen Obe, bracht ze nu kaartjes rond door de hele stad en vroeg ze mensen om foto’s te sturen met het uitzicht van uit hun voordeur. ,,Ooit zal ze de resultaten presenteren tijdens Luna’’, aldus Andrea Möller, directeur van Media Art Friesland.

Waarom laten we Tubelights niet doorgaan, vroeg kunstenaar Lambert Kamps bovendien. Mensen konden voor zijn interactieve installatie van tl-lampen woorden inleveren die te maken hadden met deze tijd. ,,Dit was nu relevanter dan ooit.’’ De installatie bleef een maand - in plaats van drie dagen - hangen in de entree van Tresoar, en het ‘woordgedicht over onze tijdgeest’ - dat was samengesteld uit ingestuurde woorden van maximaal acht letters - was daar van buitenaf te zien.

Drie thema-avonden

De gezellige thema-avonden in het café die anders deel uitmaken van het Media Art Festival, konden dit jaar niet doorgaan. Möller: ,,Maar we wilden juist nu inhaken op de actualiteit en hebben toch drie thema-avonden georganiseerd. Faber Audiovisuals uit Sint Annaparochie heeft ons daarbij heel goed geholpen. Zij zouden techniekleverancier zijn van het Eurovisie Songfestival, maar dat ging niet door. Zij hebben veel ervaring met online event. De Ze zijn nog op onze website te zien.’’

Na de persconferentie die tot afgelasting van het media- en lichtfestival had geleid, meldde de provincie zich bij de organisatie. Möller: ,,Of we toch niet iets met lichtkunst konden doen. In heel korte tijd bedachten we 11 Andere Oorden. Even los van de elf steden, hebben we gespeeld met licht op plekken die mensen misschien níet altijd mooi vinden.’’ Zoals de luchtwachttoren in Oudemirdum, vliegveld Drachten of de CAV in Oldeberkoop.

Geheime plekken

Lichtontwerper Koos de Vries wist tussen 13 en 23 december elf geheime plekken in Friesland, voor een paar uurtjes maar, op bijzondere wijze te verlichten. Möller: ,,Het idee was dat mensen dit via Omrop Fryslân, thuis op het scherm, konden bekijken. En dat alleen eventuele passanten het op veilige wijze konden zien. Maar in Balk moesten we toch onze hesjes aandoen, want er bleven te veel mensen staan. We moesten ze wegsturen. Het is beter dat we nu niet de randjes van het toelaatbare opzoeken, maar binnen de marges blijven. Het is juist belangrijk dat we snel weer normaal aan het werk kunnen.’’

Als alles meezit, kunnen de plannen voor het Media Art Festival (inclusief Luna op 3, 4 en 5 maart) dit voorjaar van de plank gehaald worden. Voorlopig staat het festival gepland voor 26 februari tot en met 13 maart. ,,Maar we zullen tijdig besluiten of dit doorgaat. Zo niet, dan zouden we het misschien een keer in zomer kunnen proberen. Onze vrijwilligers zouden ons dankbaar zijn, want dan is het een stuk minder koud. Dat betekent dan wel dat de projecties heel laat beginnen. Wat denk jij? Zouden er dan mensen komen?’’

mediaartfriesland.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Terugblik 2020