Kunstweekend Tjerkwerd opstap naar groter evenement

Dit weekend zetten kunstenaars in Tjerkwerd de deuren van hun ateliers open voor publiek. In galerie Het Fotolokaal is bovendien werk te zien van vier fotografen.

Kata Olstrom.

Kata Olstrom.

In 2019 opende Arthur Wildschut - jurist en amateurfotograaf - de deuren van Het Fotolokaal in Tjerkwerd. Voorheen was hier de galerie van Ada Stel gevestigd. Wildschut organiseert er sindsdien wisselende zomerexposities. Ook dit jaar.

Wildschut besloot onlangs een oud initiatief nieuw leven in te blazen. Hij benaderde andere (amateur)kunstenaars in Tjerkwerd voor een gezamenlijk Kunstweekend. Komende zaterdag en zondag houden verschillende van hen op dezelfde tijd open huis, en de galerie is geopend.

Tjerkwerd stond al wel vaker in het teken van kunst onder de noemer Kunstrijk Tjerkwerd en Tjerkwerd te kijk . Bij Kunstrijk Tjerkwerd lag het zwaartepunt op een expositie in de kerk, vertelt Anne - Oane - de Vries . ,,Wy hienen sels in losse flier op de banken dêr’t wy op eksposearje koenen.’’

Tjerkwerd te kijk

Bij Tjerkwerd te kijk deed het hele dorp mee, en was er achter de ramen van diverse bewoners ook kunst te zien. Voor volgend jaar zijn er plannen in die richting, maar nu was daarvoor de organisatietijd te kort, aldus Wildschut en De Vries. ,,We beginnen in september met de plannen voor volgend jaar.’’

Tijdens het komende Kunstweekend toont De Vries recent en ouder werk. Hij toont waterverfschilderijtjes en werk op oude panelen en planken. Het hout krast en bewerkt hij om reliëf te creëren, hij beschildert ze en voegt materialen toe zoals lood en zand. Hij exposeert in zijn schuur en buiten. Zeker als het weer dat toelaat, maar zelfs met regen heeft hij enkele droge plekken waar hij zijn werk kan laten zien. Ook zijn er bij hem enkele kleurrijke schilderijen van oud-Tjerkwerder Jouke Hijlkema te zien.

In het werk van schilder Gerrit Wijngaarden - landschappen, stillevens - domineert de stilte. Zijn vrouw Grietje Huisman toont vogels in fijn schilderwerk. Atuljeetje van Karin Harkema is open en daar zijn foto’s van stillevens, dieren en landschap te zien.

Het Fotolokaal

Meer fotografie, maar van heel andere aard, is te zien in Het Fotolokaal. Wildschut heeft vier gastexposanten, te weten Patricia Heuker of Hoek, Benny van der Plank, Annemarie Hoogwoud en de Noorse Kata Olstrom, die tegenwoordig in Leeuwarden woont. Olstrom maakt landschapsbeelden, waarmee ze met bewuste onscherpte ‘verwijst naar onze eigen kwetsbare binnenwereld’. Annemarie Hoogwoud noemt haar werk beeldpoëzie. Ze laat schoonheid van het alledaagse zien in eigen composities.

De Amsterdammer Van der Plank werkt geregeld in Hong Kong. Met de serie Aftermath Hong Kong Protests laat hij de gevolgen zien van de protesten in Hong Kong in het najaar van 2019. En tot slot Heuker of Hoek die foto’s als beginpunt ziet om verhalen te vertellen over ‘de invloed van de mensheid op de planeet, opgroeien in de huidige maatschappij en andere belangrijke kwesties die de wereld en de toekomst van kinderen bepalen’.

Tijdens het Kunstweekend komen zowel Van der Plank (za) als Hoogwoud (za/zo) in Het Fotolokaal vertellen over hun werk. Dichter/fotograaf Edwin de Groot draagt zondag voor uit zijn nieuwste bundel. Het hele weekeinde is de theetuin van Bernhard Algra en Mellina Huitema open voor dorstige bezoekers. Aan de Waltweg hebben zij bovendien brocante in de aanbieding en een ‘museumschuur’ met oud gereedschap.

Kunstweekend Tjerkwerd: diverse locaties, za/zo 10.30–17.30 u, www.fotolokaal.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur