Veelzijdig kunstenaar Jentsje Popma enkele dagen voor zijn 101ste verjaardag overleden in Leeuwarden

Jentsje Popma. Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen

In Greunshiem in Leeuwarden is woensdag kunstenaar Jentsje Popma (100) overleden, enkele dagen voor zijn 101ste verjaardag op 30 september. Popma liet al eerder een omvangrijk oeuvre na aan de Stichting Nijkleaster.

Na zijn studie aan de kunstacademie van Rotterdam (1939-1942) en Rijksacademie van Amsterdam (1943-1949) legde Popma zich toe op glaskunst en werken in opdracht. Tot in de jaren zeventig ontwierp hij glas-in- loodvensters en muurreliëfs voor scholen, kerken en bedrijfsgebouwen. Zo’n wandreliëf - Hynsteblom - hangt aan de Potmargewal, waar vroeger zijn atelier was. Dat is nu in bezit van Stifting Nijkleaster, de stichting waaraan hij zijn atelier en collectie naliet.

Vanaf 1961 was Popma docent op kunstacademie Minerva in Groningen, waar hij zich een belangrijk behartiger toonde van de belangen van kunstenaars. In de loop van de jaren zeventig bouwde hij zijn toegepaste werk af en na zijn pensionering als docent, in 1985, legde hij zich toe op schilderen.

In 1992 wees hij een bevordering tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau af. In 2007 ontving hij de Leeuwarder Pommeranten Pries. Zijn honderdste verjaardag in 2021 werd groots gevierd met vier exposities, de publicatie van een boek en een onderscheiding met de Friese Anjer. De laatste maanden van zijn leven verbleef Popma in Greunshiem.

Nieuws

menu