Kunstenaar Gerrit de Wilde verwerkt eigen corona-ervaring in beelden

Dit voorjaar lag kunstenaar Gerrit de Wilde (79) enkele weken op bed, getroffen door Covid-19. Nog is hij snel moe en merkt hij dat zijn longen te lijden hebben gehad. Maar hij werkt weer en verbeeldt zijn emoties.

Kunstenaar Gerrit de Wilde gaf, toen hij eenmaal genezen was verklaard, vorm aan zijn gevoelens door nieuwe kunstwerken te maken.

Kunstenaar Gerrit de Wilde gaf, toen hij eenmaal genezen was verklaard, vorm aan zijn gevoelens door nieuwe kunstwerken te maken. FOTO SIMON BLEEKER

Terwijl hij ziek op bed lag met koorts, hoestbuien en hallucinaties, kwamen twee dingen steeds samen, vertelt kunstenaar Gerrit de Wilde uit Makkum. Het gedicht Afvaart van Gerrit Achterberg (1905-1962) en de schilderijen Die Toteninsel van de Zwitser Arnold Böcklin (1827-1901). Hij citeert: ,, Aan het roer dien avond stond het hart / en scheepte maan en bosschen in zich in / en zeilend over spiegeling / van al wat het geleden had / voer het met wind en schemering / om boeg en tuig voorbij de laatste stad.

Nieuws

menu