Kunstenaar Beb Mulder overleden

Kunstenaar Beb Mulder met zijn vrouw Anke. De schilder is ziek en stopt ermee: hij verkoopt al zijn schilderijen en neemt afscheid van zijn atelier. FOTO NIELS WESTRA

In zijn woonplaats Leeuwarden is 30 september kunstenaar Beb Mulder (81) overleden. Hij is in besloten kring begraven.

‘Alles blijft bestaan wanneer je sterft’. Dit citaat van Gerrit Komrij staat in de afscheidskaart van Beb Mulder. Toepasselijk voor Mulder, die in eerste instantie wilde dat na zijn dood al zijn werk verbrand zou worden. Daar kwam hij, onder druk van vrouw en dochter, op terug. ,,Dan soe Beb twa kear stjerre’’, vonden die.

Ook wilde hij niet begraven worden in een van de kisten, die hij voor dat doel voor hem en zijn vrouw Ank had beschilderd. Ze leken hem ineens zo groot, bekende hij onlangs tegenover deze krant. Nee, hij ging liever in een korf of mand. De kisten gingen in de verkoop, evenals veel schilderijen, in het afscheidsweekeinde in september.

Mulder die zijn leven lang nooit ziek was, werd geveld door huidkanker en de ziekte van Parkinson. Natuurlijk was hij verdrietig toen hij hoorde dat hij ziek was, maar hij berustte in zijn lot en vond het fijn dat hij nog afscheid kon nemen. ,,Ik haw in moai libben hân.’’

Mulder leerde schilderen op de ambachtsschool en later op de Academie Vredeman de Vries. Hij werkte onder meer als decorateur van V&D en gaf les. Lange tijd had hij een galerie aan de Eewal, die hij twee jaar geleden sloot. Daarna werkte hij nog aan het Jacob Catsplein, waar hij in september afscheid nam. Zijn werk was veelal kleurrijk en abstract. In het kader van LF2018 maakte hij een serie stadsgezichten, die werden gebundeld in het boek Must es kieke - Leeuwarden door het schildersoog van Beb Mulder .

Nieuws

menu