Kleine musea krijgen ticketsysteem om coronamaatregelen beter te kunnen handhaven

De tentoonstelling 'WaterWerken' in het Jopie Huisman Museum. Foto Niels de Vries

Museumfederatie Fryslân gaat Friese musea helpen met een ticket- en reserveringssysteem, waardoor musea de aantallen bezoekers beter kunnen reguleren in verband met de coronamaatregelen.

In opdracht van de provincie Fryslân help de Museumfederatie zo’n dertig musea aan een ticket- en reserveringssysteem. De hulp richt zich vooral op kleinere musea die vaak niet de capaciteit en middelen hebben om het zelf te doen. Het ticketsysteem kost 6500 euro.

Cultuurgedeputeerde Sietske Poepjes vindt het belangrijk dat mensen weer naar de musea kunnen. „Juist nu, in deze bizarre tijd, hebben mensen behoefte aan ontspanning, aan cultuur en aan connectie. Als musea dan moeite hebben om open te gaan omdat ze niet de juiste middelen hebben, dan wil ik ze daar bij helpen”, aldus Poepjes.

Ook loopt er een ander project, met het Jopie Huisman Museum, om mensen kunst op een andere manier aan te bieden. Via een mobiele website kunnen liefhebbers kunstwerken buiten beleven. Op diverse plekken in de provincie komen bankjes te staan met een QR-code erop. Het scannen van de code brengt mensen naar het verhaal van een schilderij, dat op die plek waar zij zitten is gemaakt.

Het Jopie Huisman Museum werkt voor dit project samen met het Fries Museum, Museum Belvédère, Museum Drachten, Hannemahuis, Museum Hindeloopen, Fries Scheepvaartmuseum en Tresoar. In eerste instantie komen er acht bankjes in de provincie te staan. Het bankjesproject kost 45.000 euro.

Nieuws

Meest gelezen