Klein eerbetoon aan Louis le Roy

Met een bundel van zes lezingen en tien foto’s brengen fotograaf Elske Riemersma en ontwerper Jurgen Jasper een eerbetoon aan Louis le Roy, zijn Ecokathedraal en gedachtegoed.

Een van de foto's uit Zes lezingen.

Een van de foto's uit Zes lezingen. FOTO ELSKE RIEMERSMA

Al meer dan tien jaar maakt ontwerper Jurgen Jasper uit Wijchen affiches en folders bij de symposia van de Stichting TIJD, die de nalatenschap van Louis le Roy en zijn ecokathedralen in ere houdt. Die lezingen werden altijd gearchiveerd, maar verder gebeurde er niets mee. Dat vond Jasper jammer. Daarom bekeek hij ze opnieuw en koos er zes uit: die van Hans Achterhuis, Michel van Eeten, Joke J. Hermsen, Cees Hoogendijk, Nicole Montagne en Matthijs Schouten. ,,Dit zijn ook tekenen van de tijd, op hun manier.’’

Jasper groeide op rond de Kennedylaan in Heerenveen, waar een smalle ecokathedraal is gebouwd. ,,In die tijd was de tuin volgroeid en in volle bloei. Je hebt er allerlei niveauverschillen. Hoewel de tuin maar 20 meter breed is, zie je middenin de weg niet. Je kon er als kind veilig spelen, hutten bouwen en van alles doen. Een unieke plek.’’

Eerbetoon aan de bouwmeester der ecokathedralen

Later liep Jasper stage bij het bedrijf waar Peter Wouda werkte, bouwmeester bij de Stichting TIJD. Via hem kwam hij in contact met de stichting, die werd opgericht door Louis en zijn vrouw Inge van Losser. Zo bleef hij bij Le Roy betrokken. Met zijn boekje wil hij een eerbetoon brengen aan de bouwmeester der ecokathedralen.

Hij ontwierp een boekje, met een degelijk lettertype en spaarzaam qua ruimte. ,,Ik wilde het zuinig zetten. De kopjes staan in de marge. En ik heb geen alinea’s gebruikt om de tekst te scheiden, maar wel het alinea- en paragraafteken. De tekst loopt zo aan één keer door.’’ Toen het boekje af was, wilde hij er ook fotografie aan toevoegen. Door het boekje te binden met een losse elastiek, konden de foto’s er als ‘posters’ tussen. Ze zijn uitneembaar en kunnen door de liefhebbers worden ingelijst of anders gebruikt.

Jasper benaderde Elske Riemersma uit Leeuwarden, van wie hij wist dat zij geregeld in de Ecokathedraal in Mildam had gefotografeerd. In overleg kozen ze tien foto’s uit, die met de Japanse riso-techniek worden geprint, een grafische techniek die machinaal in kleine oplage kan drukken. ,,De zwart-witfoto’s komen er donkergroen in.’’ De pagina’s worden niet ‘afgesneden’, want ,,afval bestaat niet’’, geheel indachtig Le Roys gedachtegoed.

Ook Elske Riemersma was als meisje al gefascineerd door de ecokathedraal aan de Kennedylaan. ,,Ik ging daar in de buurt naar school.’’ Zeker vanaf 2010 – en mogelijk al eerder – fotografeert ze in Mildam. ,,Ik ervaar die plek als heel mysterieus, dromerig...’’ In 2011 – een jaar voor zijn overlijden – vroeg ze Le Roy of hij haar foto’s wilde bekijken, ze wilde graag weten of ze zijn bedoelingen goed had begrepen. ,,Dat klopt’’, beaamde hij.

‘Je leert er dat je het allemaal niet weet, en meer aan het toeval moet overlaten’

Het zijn niet deze specifieke foto’s die het boekje hebben gehaald. ,,Omdat de foto’s tussen de tekst komen, moest er zowel op de linker- als rechterhelft iets te beleven zijn. Daarop heeft Jurgen ze uitgekozen.’’ Ze hebben daarom iets minder de mystiek, die haar andere foto’s kenmerkt.

De plek heeft volgens Riemersma ‘een unieke ordening’ en schoonheid. ,,Chaos en ordening ineen. De schoonheid van de vergankelijkheid en vanuit vergankelijkheid ontstaat iets nieuws. Je leert er dat je het allemaal niet weet, en meer aan het toeval moet overlaten. Zo ontstaan mooie dingen.’’

Zes lezingen wordt in eigen beheer uitgegeven in een oplage van 35 stuks. Het is vanaf zaterdag te koop via jurgen.jasper@gmail.com of info@elskeriemersma.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur