Jury Project Rembrandt oordeelt: 'Vandaag zit het er niet in...'

De vrije opdracht van Melda.

Vanavond stond Project Rembrandt in het teken van kleurgebruik. Melda Wibawa uit Leeuwarden zat dit keer in de middenmoot: veilig maar niet top.

In de strijd om de titel ‘beste amateurkunstschilder van Nederland’ moesten de acht finalisten gisteravond in de technische opdracht een kleurstudie maken van Meisje met de parel van Johannes Vermeer. Voorafgaand hieraan kregen de deelnemers les van hun docenten. Iris Frederix leerde Wibawa hoe ze een palet moest opbouwen. Zorg voor structuur op je palet, zodat je daar niet hoeft te zoeken. Dan kun je spontaan zijn op het doek, was haar tip.

 

Toen ze even later bij Melda over haar schouder meekeek, liet die weten steeds meer te twijfelen. ,,Hoe meer ik schilder en hoe meer ik doe, hoe minder het lijkt te gaan...’’ Frederix sprak haar ernstig toe. Je bent geen beginneling meer, die door de hele familie wordt bewonderd als die z’n eerste streken zet. Je wordt nu een kunstenaar, vond ze. ,,Nederig is goed, maar jezelf omlaag halen mag niet meer van mij’’, sprak ze vermanend.

Kleurelement

Voor de vrije opdracht moesten de kandidaten een landschap schilderen in de tuin van Paleis Soestdijk. Als verrassing stapten er twee suppers op een plank in de hofvijver. Klassieke schilders gebruikten vaak een kader, met zo’n los element om de grootte van de natuur te tonen, legde Frederix de kijkers uit. Een kleurelement maakt een werk bovendien spannender.

Terwijl de regen met bakken uit de lucht viel, probeerden de schilders het beste van de sombere dag te maken. Liselotte worstelde daarbij met haar eerste landschap. Wolf schoot in de rol van Bob Ross en probeerde zette met een grote kwast zijn kleurvlakken neer. Melda dreigde te ver door te gaan. ,,Meldá! Stoppen!’’, riep Frederix al voor de drie uur om was. Of dat terecht was...

De jury was te spreken over de twee lichte banen in de waterpartij die ,,ons oog mee je schilderij in nemen’’, aldus jurylid Pieter Roelofs. ,,Maar in de achtergrond zit nog niet veel definitie. Hier kun je nog een stap maken, maar dit keer zit het er niet in’’, luidde het oordeel. Wolf won, en oud-balletdanser Rob moest dit keer het programma verlaten.

www.project-rembrandt.nl

Nieuws

menu