Rapper Joost Klein is met zijn album 'Fryslân' genomineerd voor 3voor12 Award: 'Absurd, goudeerlijk en bloedserieus'

Joost op Lowlands 2019: Fries tot in zijn onderbroek. Foto: ANP/Paul Bergen

Rapper Joost Klein (opgegroeid in Stiens en Britsum) is met zijn album ‘Fryslân’ genomineerd voor de 3voor12 Award. Hij is een van de twaalf artiesten die kans maakt op de prijs voor beste album van 2022.

‘De manier waarop Klein zijn levensverhaal vertelt op Fryslân – met een nodige portie absurdisme en surrealisme, maar ook goudeerlijk en bloedserieus – is ongeëvenaard’, schrijft popplatform 3voor12 op zijn website.

Op het album rapt Joost Klein onder meer openhartig over de dood van zijn ouders en het moeizame verwerkingsproces daarvan. Hij verloor zijn vader en moeder binnen één jaar rond zijn twaalfde. ,,Je went eraan, hè”, zei hij vijf jaar geleden nog. ,,Natuurlijk mis ik ze elke dag, maar je moet er niet in blijven hangen.”

Ook onder anderen Son Mieux ( The Mustard Seed ), Merol ( Troostprijs ) en Gladde Paling met het album Dansmuziek behoren tot het dozijn finalisten.

Geldprijs

Een twaalfkoppige jury, luisteraars van 3voor12 en liefhebbers kiezen de winnaar. Dit jaar wordt de Award voor de negentiende keer uitgereikt. De winnaar ontvangt een geldprijs van 1203,12 euro. Typhoon, De Staat en de Jeugd van Tegenwoordig zijn eerdere winnaars van de Award.

Op 24 november wordt de 3voor12 Award uitgereikt in 3voor12 Radio op NPO 3FM.

Nieuws

menu