Jong architectuurtalent Ard Hoksbergen wint Bonnema Prijs

FOTO PIXABAY

Architect Ard Hoksbergen heeft de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten gewonnen voor zijn ontwerp van basisschool Veerkracht in Amsterdam-Slotermeer.

De winnaar werd gisteren bekendgemaakt door Ed Nijpels via een livestream vanuit museum De Lakenhal in Leiden.

De door Hoksbergen (1982) ontworpen basisschool is volgens de jury een prestatie van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit, die toekomstige generaties inspireert en tot voorbeeld strekt. Hij heeft de school op ‘voortreffelijke wijze’ stedenbouwkundig ingepast en zorgt daarmee voor ‘een nieuwe dynamiek’. Het is volgens de jury ‘hoopvol’ dat met architectuur echt een verschil kan worden gemaakt voor de buurt.

Hoksbergen studeerde architectuur aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Met zijn ontwerp voor een kartuizerklooster in het Twentse Tubbergen won hij in 2012 de jaarlijkse prijs voor het beste afstudeerwerk.

Daarna vestigde hij zich als zelfstandig architect in Amsterdam. Basisschool Veerkracht leverde hem ook een nominatie op voor Schoolgebouw van het Jaar.

Naast Hoksberken kwamen vier andere jonge architecten in aanmerking voor de Abe Bonnemaprijs: Lieke Göritzlehner die een bijzonder woonhuis in Hengelo ontwierp, Auguste van Oppen die het Drie Generatieshuis in Amsterdam-Noord bedacht, Jasper Smits voor een woning in Utrecht en Enzo Valerio die een kantoorgebouw transformeerde tot creatieve woon-werkplaats in Rotterdam.

Het werk van de vijf genomineerde ontwerptalenten is van 15 december tot en met 10 januari te zien in de hal van het Fries Museum in Leeuwarden.

De jury van de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2020 stond dit jaar onder voorzitterschap van Josja van der Veer. De andere juryleden waren Saskia Bak, Petra Brouwer, Ninke Happel, Jan Nauta en Michiel Riedijk. Nauta won de vorige editie met zijn Huis aan het Meer in Oudega. De prijs voor jonge architecten wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een jong talent, onder de veertig jaar oud. De winnaar ontvangt 20.000 euro.

Nieuws

menu