Johan de Meij, veelgespeeld componist, gaat als gast een deel van het programma van City Proms vormgeven

Johan de Meij is gastprogrammeur bij de komende editie van klassiek festival City Proms in Leeuwarden. Dat vindt bij uitzondering plaats in oktober.

Componist Johan de Meij, gastprogrammeur bij City Proms.

Componist Johan de Meij, gastprogrammeur bij City Proms. FOTO DYAN MACHAN

Johan de Meij is een van de meest gespeelde componisten van het land. Hij schrijft zowel voor de hafabra-sector als voor symfonie-orkesten. Begin vorig jaar dirigeerde hij onder andere in Leeuwarden het Noord Nederlands Orkest, in combinatie met de Leeuwarder brassband Soli Brass.

De Meij begon zijn carrière als trombonist en euphoniumblazer in de hafabra, maar hij speelde ook jarenlang in De Volharding, een beroemd ensemble voor hedendaags gecomponeerde muziek. Een van zijn bekendste stukken is The Lord Of The Rings , een symfonie voor harmonie-orkest (er is ook een versie voor symfonie-orkest). De Meij zal een deel van het programma samenstellen.

Zo brengt hij de fanfares Excelsior Schraard en CWO Groningen samen, net als de Marinierskapel en het rietblazerskwintet Calefax. Ook brengt hij het Amsterquartet, het Matangi Kwartet en het Noord Nederlands Jeugd Orkest naar Leeuwrden. Anton Fiumara, Jacob ter Veldhuis en De Meij zelf zijn ‘composers in residence’ op het festival.

City Proms, vanaf nu een hele week

City Proms speelt zich dit jaar af van 2 tot en met 10 oktober. Het werd doorgeschoven van begin juli, wegens corona. Het festival duurt dit jaar voor het eerst een week. Het streven is om dat zo te houden, ook als het volgend jaar weer in het vertrouwde tijdvak gehouden wordt.

Onder anderen het Noord Nederlands Orkest (dat traditiegetrouw het openingsconcert doet), de Marinierskapel, het Jazz Orchestra Of The Concertgebouw en het duo Izhar Elias en Channa Malkin treden aan. Een deel van het programma wordt afgewikkeld in de open lucht op het Wilhelminaplein, maar omdat het dan al herfst is zijn er meer activiteiten onder dak dan normaal.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur