De 99-jarige Jentsje Popma krijgt de Friese Anjer van commissaris Arno Brok

Jentsje Popma krijgt de Friese Anjer van Arno Brok. FOTO NIELS WESTRA

Om kwart over twee vanmiddag stond commissaris van de koning Arno Brok op de stoep bij Jentsje Popma (99). Hij overhandigde de kunstenaar de Friese Anjer voor zijn verdienste voor de Friese kunst.

Dit is het jaar van Jentsje Popma. De kunstenaar hoopt op 30 september honderd jaar te worden. In de Grote Kerk in Leeuwarden is momenteel een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien. Ook het Fries Museum (30 sept t/m 17 apr 2022) zal hem met een intieme presentatie eren. Popma’s landschappen in de collectie van het museum worden in overleg met hem gecombineerd met schilders die hem persoonlijk aanspreken.

Als tekentalent werd Popma aangenomen op de kunstacademie in Rotterdam. De oorlog maakte echter een einde aan zijn opleiding. Terug in Friesland kreeg hij zijn eerste opdracht voor een wandreliëf. Daarna volgde een opdracht voor een raam. Popma werkte veel in opdracht en maakte beelden van bijvoorbeeld Peter Stuyvesant en Anne Vondeling, ramen, graffito’s en plastieken voor scholen en instellingen.

Hij bleef altijd met andere collega’s modeltekenen. Hij zette zich in voor de kunstenaars in Friesland, was medeoprichter van FRIA, de Bond van Beeldend Kunstenaars in Friesland, nu de Beroepsvereniging beeldende kunstenaars in Noord-Nederland. En hij deelde zijn kennis jarenlang als docent aan Academie Minerva in Groningen.

In 1987 stopte hij met werken in opdracht. Na de dood van zijn broer pakte hij het schilderen weer op. In zijn landschappen waarschuwde hij voor de teloorgang van de natuur en het landschap. In 2013 schonk hij het wandreliëf Hynsteblom aan de Stichting Nijkleaster , omdat haar doelstelling - het realiseren van een plek van stilte, bezinning en verbinding - hem na aan het hart ligt. In 2015 droeg hij ook zijn hele atelier met inhoud aan de stichting over.

Brok overhandigde de Friese Anjer aan Popma met de woorden: ,,Op it mêd fan byldzjende keunst hat Popma oer generaasjes hinne it ferskil makke. In unyk en alsidich talint.’’

De Friese Anjer is een onderscheiding van het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân, die jaarlijks wordt uitgereikt aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Friese cultuur of natuur. De prijs bestaat uit een speld, gemaakt door ontwerper en edelsmid Theo van Halsema, een oorkonde en 5000 euro.

Nieuws

menu