Beethoven en Noisia op Lowlands, dat een wijk met betaalbare starterswoningen uit de grond wil stampen. Huh? En waar dan? Dit viel muziekexpert Jacob Haagsma deze week op in de pop

Lowlandsgangers. ANP

Muziekredacteur Jacob Haagsma heeft het maar druk met popmuziek en wijde omstreken. Wat viel hem deze week allemaal op?

En, Jacob, weer een lekker rustig weekend tegemoet?

Nou nee, niet direct. Het is immers het weekend van Lowlands, en daar moeten we bij zijn. Al was het maar omdat het de eerste is sinds 2019, om de bekende redenen, en omdat ik sinds de eerste echte in 1993 nog geen editie heb gemist. Beetje laat om daar nu ineens mee op te houden.

1993! Een respectabele leeftijd, voor een festival.

En voor mij, wou je zeggen? Groningen heeft natuurlijk Noorderzon , en dat is nog ouder: sinds 1990, als ik me niet vergis. Was ik ook bij, ik woonde bijkans in het Noorderplantsoen destijds. Ook prima, Noorderzon, maar ik ga naar de polder .

En met jou nog meer Noorderlingen?

Ik kom er altijd weer de nodige bekenden tegen, al of niet met de Friese vlag. Ik zal wel even opletten of die dan niet verkeerd om hangt, al is het dramatisch effect daarvan wel wat kleiner dan als je dat met onze nationale driekleur doet.

En op de podia?

Ja ook, maar dan wat minder massaal. Hoewel, zondag vroeg in de middag dan weer wel, want dan hebben we het Noord Nederlands Orkest met het Noord Nederlands Concertkoor. Dat zijn 160 mensen , waarmee het toch niet kinderachtige Alpha-podium wel aardig volgepakt zal zijn. Ze doen er de Negende van Beethoven: een grensdoorbrekend geluidsavontuur, een gebed zonder God volgens artistiek leider Marcel Mandos. Dus dat wordt headbangen en losgaan in de pit.

Nog meer noorderlingen: Noisia dat zondagnacht, na onze krantendeadlines derhalve, de allerlaatste show doet. Of de aller-allerlaatste of anders de aller- aller-allerlaatste, daar wil ik van af zijn – dit Groninger trio is al even bezig met afscheid nemen. Verder Sevdaliza , die wortels heeft in Hoogezand-Sappemeer – of in ieder geval het asielzoekerscentrum daar. Maar bij ons tel je al heel snel mee als Fries, Groninger of Drent, toch? Een paar jaar geleden was ze fantastisch op datzelfde Lowlands, daarna iets minder indrukwekkend als Zomergast (geloof ik, voor dat soort dingen heb ik te weinig geduld).

Joost Oomen, uit IJsbrechtum, is er ook weer, en zowaar nog een Joost: Maaskant uit Elahuizen, het muzikale brein van de woeste theatrale act Permanent Destruction . Een jaar of wat geleden hadden we zelfs drie Friese Joosten op Lowlands, deze twee en rapper Joost, met pompleblêdebroek. Wel rechtop gelukkig. Als we meer Groningers, Friezen en Drenten tegenkomen, doen we ze de groeten.

Die festivalcamping met al die wegwerptentjes, die ziet er aan het einde van zo’n weekend zeker uit als een vluchtelingenkamp?

Dat vind ik nou niet een heel smaakvolle observatie. Zeker omdat die vluchtelingen in Ter Apel, die noodgedwongen buiten moeten slapen, zulke liefdadig geschonken tentjes ontzegd worden. Het klopt wel een beetje, trouwens. Intussen slaat Lowlands wel de handen ineen met de Vereniging Eigen Huis, om jongeren aan een betaalbare starterswoning te helpen. Onder de noemer Club WOWW wil men zelf een wijk uit de grond stampen. Dat kan denk ik het beste in Friesland. Doelgroeptechnisch natuurlijk een slimme zet van Lowlands, want veel bezoekers zullen moeite hebben om hun tentje, of kamer, in te ruilen voor een heus eigen huis.

Nog aardige plaatjes gehoord deze week?

Ik was nogal druk met de playlist van Lowlands, waar zo veel leuks op staat dat ik me ook buiten de perstent niet zal vervelen denk ik. En verder het nieuwe album van Danger Mouse en Black Thoughts, Cheat Codes . Danger Mouse legde ooit de raps en vocalen van The Black Album van Jay-Z op de muziek van het witte dubbelalbum van The Beatles, met als vrolijk resultaat: The Grey Album . Kom er maar eens op. Black Thoughts ken je natuurlijk van de band The Roots, hiphop voor als je niet van hiphop houdt. Die plaat van dat duo is erg lekker, al werd-ie ergens wel omschreven als dad rap . Auw.

Na je Lowlands-weekend wil ik nog wel eens een goed gesprek met je over popmuziek en leeftijd.

Best, als ik dan nog leef.

Nieuws

menu