Ismaël Lotz op 46-jarige leeftijd overleden. De filmmaker uit Groningen had kanker en legde tot het laatste moment zijn leven vast op film

Ismaël Lotz. Foto: Mark Vletter

De Groningse filmmaker Ismaël Lotz is woensdagmiddag in het bijzijn van zijn familie op 46-jarige leeftijd overleden. Het betrof een aangekondigde dood. Bij Lotz werden in 2018 uitzaaiingen van een zeldzame vorm van kanker vastgesteld.

Lotz, geboren in Assen, legde zich niet neer bij het onheilsbericht en ging vol overtuiging op jacht naar genezing, maar weigerde daarbij de term ‘gevecht’ te gebruiken of van anderen te accepteren. Hij dacht in ‘kunnen’: gebruikmaken van de kansen die hij nog zag.

Hij wilde iets maken van elke dag dat hij leefde en deed dat ook, maakte geen geheim van zijn ziekte, deelde zijn ervaringen volop via social media, en wees daarbij op het belang van humor. Hij maakte de documentaireserie Lotz leeft! waarvan afleveringen op RTV Noord waren te zien.

Expositie in Wall House#2

Over anderen maakte hij de gefilmde portretreeks Are You Now , waarbij hij mensen, bekend en onbekend bij het publiek, vroeg drie minuten in de camera te kijken, geïnspireerd op een soortgelijk project van Andy Warhol. Het Wall House2# in Groningen stelde zijn deur vorig jaar open voor een presentatie van 270 van deze ultrakorte films.

Daarnaast maakte Lotz tot het laatste moment onder de titel Over Leven podcasts met goede vriend(inn)en en bekenden uit zijn leven in Groningen en zijn Friese verleden. In Friesland was Lotz eerder cameraman bij Omrop Fryslân. In Groningen raakte hij bevriend met onder anderen Piet – Herestraat Helemaal - van Dijken en fotograaf Joram Krol, terwijl hij nog onlangs afleveringen voor Over Leven maakte met oud Omrop-collega’s Marijke Roskam en Miranda Werkman. Ook de Friese artistieke baas Dirk Bruinsma van het Drentse locatietheatergezelschap Peergroup was een goede vriend.

Warhol-project in Tokyo

In Groningen vormde hij vijftien jaar geleden met producent Jaap Alkema en medemaker André Buurma het productiebedrijf Moomba! Media. Lotz reisde de wereld over om commerciële bedrijfsfilms te maken. Het was tijdens zo’n reis dat hij in Tokyo het Warhol-project zag, Screen Tests , en wist dat hij puur maker wilde worden in plaats van alleen filmer in opdracht.

Waar Warhol zijn ‘gasten’ gedurende één minuut had gefilmd in een gestileerde setting, koos Lotz voor een shot van drie onafgebroken minuten en dus voor meer wisselingen in de gelaatsuitdrukking. Bovendien filmde hij buiten, zonder opsmuk.

In 2017 kwam de door Lotz samen met de Helmondse filmmaker geregisseerde komedie Who is Alice uit. De speelfilm won prijzen op diverse festivals in de VS. Juist op het moment Lotz geïnspireerd door dit succes naar Amerika wilde om zijn carrière een slinger te geven, kreeg hij zijn slechte diagnose.

Radicale remissie

Intussen was hij bevriend geraakt met acteur Tom Wilson, bad guy in Back to the Future . Hij spoorde Lotz aan zijn ziekteproces en zijn manier om de gehoopte ‘radicale remissie’ vast te leggen op film. Radicale remissie wil zeggen: tegen alle prognoses in kanker overleven. Het was deze aansporing die zou leiden tot de Lotz Leeft! -reeks.

Ismaël Lotz woonde 21 twintig jaar samen met zijn vriendin Carolien Fleurke.

Nieuws

menu