Nieuwe dramaserie 'Hockeyvaders': over chique hockeymilieu, waarin drie mannen van middelbare leeftijd worstelen met #metoo

Hockeyvaders Remko Vrijdag, Walid Benmbarek en Tijn Docter.

Hockeyvaders Remko Vrijdag, Walid Benmbarek en Tijn Docter. Foto Videoland

Alle recente schandalen over grensoverschrijdend gedrag blijken een grote inspiratiebron voor scenarioschrijvers: ook de lichte dramaserie ‘Hockeyvaders’ gaat over wat je tegenwoordig nog wel en niet mag (zeggen).

Drie vaders (Tijn Docter, Walid Benmbarek en Remko Vrijdag) zien in het naderende jubileum van hun hockeyclub Laurentius kans zich nog één keer te laten gelden. Maar ze voelen de tijdsgeest niet meer aan. Een grap loopt volledig uit de hand en eindigt in een complete puinhoop, met grote gevolgen voor hun carrières, hun families en de club.

Tom Egbers

„De eerste zin in de trailer is al raak als mijn personage J-P ontzet uitroept: het is een gráp!”, zegt Docter (50) over de parallel met (#Metoo)-affaires. „Je ziet nu ook wat met Tom Egbers gebeurt: voordat je het weet ben je de Sjaak. Het is goed dat de cancelcultuur op de hak wordt genomen, dat relativeert weer een beetje.”

De serie, bedacht door Beau van Erven Dorens, gaat over het generatieconflict, aldus Docter. „Het is voor mannen van mijn leeftijd best een beetje op je tenen lopen. En zeker in zo’n conservatief hockeyvaders-milieu. Die hebben sowieso, denk ik, wel de neiging om alle wokeness te relativeren om zichzelf te beschermen.”

Kakker

De om zijn schouders gedrapeerde trui staat Docter heel natuurlijk: hij roep vrij eenvoudig een kakker op. „Het zit natuurlijk ook wel in mijn stem: ik heb nu eenmaal die aardappel in mijn keel. Daardoor word ik vaak gecast voor dit soort rollen.”

Met een lach: „Fijn, want dan mag je altijd in mooie auto’s rijden en sta je op ruime sets, want deze personages wonen in grote huizen. Ik kom zelf uit een prettig milieu, al heb ik maar even gehockeyd. Ik was echt heel slecht.”

J-P omschrijft hij als ‘een lieve rijke oen’. „Hij loopt in zeven sloten tegelijk terwijl hij het allemaal zo goed wil doen. Hij ergert zich aan de nonchalance van Wouter (Vrijdag) en benijdt de slimmigheid van Kasim (Benmbarek).

Met Sanne Wallis de Vries, mijn vrouw in de serie, had ik een goede, pesterige klik. En mijn schoonvader plus grote tegenstander Tom Jansen en zwager Beau van Erven Dorens maken het af.”

Fockeline Ouwerkerk (41) zet Martine neer, een lesbienne die nu een relatie heeft met een van de exen van de hockeyvaders. „De serie is een weerspiegeling van de maatschappij, over de witte vijftigplus-man die lang zijn uitspraken en handelen als grapje kon wegzetten. Het personage van Tijn wordt geconfronteerd met dat tijden veranderen. Je maakt elk stapje van zijn ongemak mee, het is pijnlijk lachwekkend. Als kijker denk je: néé, zeg dat niet.”

Moraalridder

„Martine is wel een beetje een moraalridder en sociaal onhandig. Ik vraag me af of ze wel echt zichzelf heeft kunnen zijn op de hockeyclub. Wat dat betreft baant de nieuwe generatie ook een weg voor haar.” De actrice heeft tijdens haar jeugd zelf fanatiek gehockeyd bij de Rotterdamse club HCR. „Helaas zie je Martine alleen maar af en toe van het veld aflopen, ik heb geen enkele keer zelf mogen hockeyen. Soms heb ik tussendoor wel met mijn stick even op de goal geramd. Heel lekker, en ik had ook meteen spierpijn.”

On demand , Videoland