Iepenloftspullen in Jorwert, Snakkerburen en Ryptsjerk hopen dat in september weer meer mogelijk is. De jury van de Gouden Gurbes staat vast in de startblokken

De Gouden Gurbes. Foto archief LC

Dit jaar zijn er vijf iepenloftspullen die in aanmerking kunnen komen voor een Gouden Gurbe. De jury staat in de startblokken en ziet naar de voorstellingen uit.

De iepenloftspullen in Jorwert, Snakkerburen en Ryptsjerk hopen dat in september weer meer mogelijk is en zijn zich daarop aan het voorbereiden. De jeugd van Jorwert, Yn waar & wyn, wil het in juli gaan proberen. Het Berneiepenloftspul (BIS) in Easterwierrum pakt het dit jaar anders aan en maakt een film.

De Leeuwarder Courant wilde niet nog een jaar de Gouden Gurbes op de plank laten staan. De jury is samengesteld en de beeldjes zijn besteld bij Hans Jouta. ,,Vijf iepenloftspullen is wel een soort minimum, maar alleen al vanwege het doorzettingsvermogen is dit een ceremonie waard. De spoeling is dun, helaas, maar bij iets als de Gouden Gurbes, die vooral als stimulans zijn bedoeld, moet je niet kijken naar wat er niet is, maar naar wat er wel is. Zeker in deze tijd”, zegt organisator Asing Walthaus van de Gouden Gurbes.

Nocht oan

Cilla Geurtsen, Brecht Wassenaar en Jelle Wesselius vormen de jury en gaan ook dit jaar weer alle voorstellingen bekijken. ,,Ik ha der in soad nocht oan”, zegt Wassenaar. Ze neemt voor het eerst plaats in de Gouden Gurbe-jury. Wassenaar is de enige van de drie die met theater haar brood verdient. Ze acteert, maar regisseert ook. ,,Ik bin hiel benijd hoe’t de iepenloftspullen ynspile ha op dizze tiid”, zegt ze.

Wassenaar wil zich vooral laten verrassen. Vooraf verdiept ze zich ook niet in de stukken. ,,Ik wol der sa iepen mooglik yn gean en dan erfare oft in stik my rekket, oft it ferhaal oerkomt op it pubyk.”

Dat geldt ook voor Geurtsen en Wesselius. Die zijn trouwens wel van plan zich vooraf te informeren over de voorstelling die ze gaan zien. ,,Maar ik lees pas achteraf de recensie”, zegt Geurtsen – recensent bij deze krant en in het dagelijks leven docent.

Wesselius is een amateurspeler. Hij staat al veertig jaar op de planken. Iepenloftspullen met elkaar vergelijken is lastig, vindt het trio. Dat is de jury dan ook niet van plan. Wesselius: ,,Moatst elts spul wer oars besjen: wat ha sy dêr fan makke? Ha sy de mooglikheden benut dy’t sy hawwe? Is de ynset fan eltsenien der? Sjochst dat oan it stik?’’ Geurtsen: ,,Ik wil wel het idee hebben dat ik bij een iepenloftspul zit. Dus ik let er ook op of en hoe er gebruik is gemaakt van de ruimte.”

Aan de slag

Ook niet onbelangrijk bij de beoordeling: zit er vaart in het spel? ,,Ik sil ek lette op tempo en oergangen”, zegt Wassenaar. ,,Fyn ik it skande dat it al ôfrún is, of tink ik: moat ik nei de pauze noch in helte.” De jury kan, als de maatregelen het toestaan, in juli in Jorwert aan de slag.

Lees ook | 5 iepenloftspullen gaan door, 10 schuiven nog een jaar op en in Jorwert draait het publiek deze zomer om het toneel

Nieuws

Meest gelezen