'Hooggeëerd publiek' heet de nieuwe cultuurpodcast van Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden. 'We willen geen tuttige podcast maken waarmee je mensen afschrikt'

Kirsten van Santen en Joep van Ruiten: ,,Als iemand het moet doen, dan zijn dat de cultuurjournalisten van Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant. Of we dat ook kunnen? Tuurlijk, het is ons vak. Toch is het een sprong in het diepe.” Foto: DVHN

‘Hooggeëerd publiek’ is de veelzeggende titel van de cultuurpodcast waarmee Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden deze week beginnen. De eerste aflevering is nu te beluisteren.

In de tweewekelijkse podcast - te beluisteren via je favoriete podcastapp en de websites van Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden - zitten afwisselend Joep van Ruiten en Kirsten van Santen achter de microfoon. Samen met een cultuurcollega werpen zij hun blik op de opvallendste zaken, mooiste verhalen en boeiende achtergronden in het culturele leven van Drenthe, Friesland en Groningen. ,,Alle kunstdisciplines komen aan bod”, verzekert Kirsten.

Joep zegt zelf een groot liefhebber van podcasts te zijn. ,,Dat vind ik een fijn journalistiek genre. Een kunstpodcast bestaat nog niet in het Noorden. Wat ik best vreemd vind, want er gebeurt veel op het gebied van kunst en cultuur, zelfs in tijden van corona. En als iemand het moet doen, dan zijn dat de cultuurjournalisten van Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden. Of we dat ook kunnen? Tuurlijk, het is ons vak. Toch is het een sprong in het diepe.”

Cultuurgidsen

Met Hooggeëerd publiek willen zij de cultuurgidsen van deze regio zijn. ,,We wijzen mensen op dingen, zorgen voor duiding”, zegt Joep. ,,Niet alleen op papier, maar ook digitaal. Soms is dat ingewikkeld, bijvoorbeeld als je over beeldende kunst praat. Dan moet je wel de juiste woorden vinden om dat aantrekkelijk te kunnen doen. Daar zijn we voortdurend mee bezig. Hoe je het beste dingen kan beschrijven.”

,,Je geeft als het ware dat duwtje in de rug”, benadrukt Kirsten. ,,Kijken wat er in het Noorden op cultureel gebied te beleven valt. In plaats van alleen maar naar de Randstad te racen voor je concert.”

‘We herkauwen de krant niet’

Zij ziet de podcast ook als een kijkje gunnen in de cultuurkeuken. ,,We praten over de kunst zelf en we laten zien wat we daar als Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden in de kranten en op de websites mee hebben gedaan. Hoe beschouwen we iets? Wat had beter gekund? Dat proberen we bij elk onderwerp terug te laten komen. Maar we herkauwen de krant niet. Als je de cultuurbijlage op vrijdag goed leest, dan kan je de podcast er gewoon naast luisteren. We geven er extra diepgang en duiding bij.”

Bij de eerste aflevering van donderdag 19 augustus schuift columnist Asing Walthaus aan. Joep: ,,Hij schrijft een paar keer per week een column in de Leeuwarder Courant . Als je die door hem laat voorlezen, dan krijgen luisteraars die Dagblad van het Noorden lezen daar ook een beeld bij. Tegelijkertijd haken we ook in op wat hij in zo’n column bespreekt. Maar natuurlijk staan we ook open voor bijdragen van buitenaf, zoals muzikanten Piter Wilkens en Bert Hadders in de eerste aflevering doen.”

Joost Oomen

Ook dichter Joost Oomen - die momenteel hoge ogen gooit in de tv-quiz De Slimste Mens - is in beeld als gast. ,,Hij gaat vanaf 4 september een column voor de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden schrijven en in de podcast gaan we daar zeker aandacht aan besteden. We willen hem uitnodigen voor de eerstvolgende aflevering.”

,,We bellen met Joost als hij wat te melden heeft”, verzekert Joep. ,,Dat geldt ook voor Jean Pierre Rawie. En zo niet, dan sleuren we ze toch gewoon, hup, de podcast in. Ik zie voor mij al een aflevering op locatie met zowel Joost Oomen als Jean Pierre Rawie. Inclusief webcam.”

‘Vernuver je wat’

Volgens Kirsten blijft de sfeer informeel. ,,We willen geen tuttige kunstpodcast maken waarmee je mensen afschrikt. We kletsen met elkaar, bereiden ook niet alles voor. Natuurlijk stippelen we vooraf een kleine route uit, maar we moeten elkaar nog wel kunnen verrassen. Beknopt, maar wel met veel informatie, zodat mensen blijven luisteren.”

En om te testen om mensen wel goed hebben geluisterd, roepen de presentatoren een prijsvraag in het leven. Joep: ,,We stellen een vraag die je alleen kan beantwoorden als je geluisterd hebt. Onder de goede inzendingen wordt een prijs verloot. Ik verwacht niet dat we met onze podcast tienduizenden luisteraars gaan trekken, maar geloof wel dat we iets bieden dat de moeite waard is. Vernuver je wat, zoals men in Groningen zegt.”

Nieuws

Meest gelezen