Waarom wordt er nog altijd lacherig gedaan om de heksenjacht? | cultuurpodcast Hooggeëerd publiek

Hooggeëerd Publiek.

Hooggeëerd Publiek.

Hooggeëerd Publiek is dé cultuurpodcast van Noord-Nederland. Elke twee weken praten verslaggevers Joep van Ruiten en Kirsten van Santen je bij over alles wat er op cultureel gebied speelt in Drenthe, Friesland en Groningen (en daarbuiten).

De heks is terug, en niet alleen in de tv-reclames van Eerlijke WOZ (‘Knibbel, knabbel, knuisje, wie knabbelt er aan mijn huisje?’). Jente Posthuma schreef het boek Heks! Heks! Heks! over de vrouwen die onze eeuwenoude sagen bevolken: veelal lelijke, oude heksen die orgiën houden met de duivel, of juist tere, jonge maagden die het van hun lieve gezichtje moeten hebben.

We spreken met haar over eerherstel en brandstapelangst, over hoe lacherig er nog altijd wordt gedaan over de heksenjacht en over het omarmen van de heks in jezelf.

Poetin-aanhangerij en antisemitisme

Verder kunnen we eindelijk vertellen hoe U2 nou precies bij de drummer van Krezip is uitgekomen, staan we stil bij de in opspraak geraakte Pink Floyd-grootheid Roger Waters (iets met Poetin-aanhangerij en antisemitisme) en blikken we vast vooruit naar de Boekenweek (die minstens anderhalve week duurt).

De als altijd vrolijk fluitende Asing Walthaus doet in zijn column tientallen suggesties voor het opleuken van tv-spektakel The Passion , dat dit keer in Harlingen wordt opgenomen. ‘Waarom niet eens een vette metal-Passion?’

Luister hieronder alle eerdere afleveringen terug: