Bert Scholten uit Assen kruipt in het hoofd van Johannes Vermeer | cultuurpodcast Hooggeëerd publiek

Hooggeëerd Publiek.

Hooggeëerd Publiek.

Hooggeëerd Publiek is dé cultuurpodcast van Noord-Nederland. Elke twee weken praten verslaggevers je bij over de spannendste, interessantste en beste cultuurevenementen van Drenthe, Friesland en Groningen.

Bert Scholten uit Assen maakte voor Omroep MAX een podcast over een van de verloren gewaande schilderijen van Vermeer: het Tweede Straatje . Hij vroeg zich af waarom Vermeer opeens verschillende ‘buitenschilderijen’ ging maken en probeerde in het hoofd van de kunstenaar te kruipen. Wat zag Vermeer en wat deden al die prikkels van buiten met hem als schilder? En wat deed de historische ontploffing van een buskruitopslag in Delft met zijn gehoor? Scholten vertelt er uitgebreid over.

Daarnaast bespreken we de kwestie Roald Dahl. De Engelse uitgever van de beroemde kinderboeken van Dahl schrapte woorden als ‘lelijk’ en verving ‘dik’ door ‘enorm’, omdat dat minder beledigend zou zijn. De Oempa Loempa’s zijn genderneutraal gemaakt. Schandalig? Overdreven woke-gedoe? Volgens Kirsten van Santen speelt er eigenlijk iets heel anders.

Luister hieronder naar eerdere afleveringen van Hooggeëerd publiek.