Cooper en Nicolai, Queen, Kinderen voor Kinderen en de vraag: word je een beter mens van boeken lezen? | cultuurpodcast Hooggeëerd publiek

Het beeldmerk van de cultuurpodcast Hooggeëerd Publiek.

Hooggeëerd Publiek is dé cultuurpodcast van Noord-Nederland. Elke twee weken praten verslaggevers je bij over de spannendste, interessantste en beste cultuurevenementen van Drenthe, Friesland en Groningen.

In deze aflevering van Hooggeëerd Publiek schuwen we de grote vragen niet en bespreken we hoog en laag alsof het ons allemaal even lief is (en dat is het natuurlijk ook).

Net als iedereen waren we verrast over de keuze voor Dion Cooper en Mia Nicolai om ons volgend jaar in Liverpool te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Niet zozeer om de keuze, maar om de vraag: wie zijn Cooper en Nicolai in vredesnaam?

En wat moeten we nou eigenlijk vinden van al die klimaatactivisten die zich aan kunstwerken vastlijmen? Is het geoorloofd wat zij doen, of vooral heel erg ergerlijk? Waarom hoor je zo weinig over het nut van hun acties?

De poëzie van Bohemian Rhapsody

We bellen met schrijver, recensent en docent Coen Peppelenbos, die er maar niks van gelooft dat ‘de jeugd’ steeds minder leest, zoals allerlei onderzoekers paniekerig roepen. In zijn boek Moeten we dit echt allemaal lezen voor de toets legt hij onder meer uit wat Queens bekendste hit Bohemian Rhapsody met poëzie te maken heeft.

In dezelfde hoek: met Robert Vredeveld, die samen met Jeroen Russchen het ene na het andere nummer schijft voor artiesten als Mart Hoogkamer, Tino Martin en Kraantje Pappie, en ook voor Kinderen voor Kinderen, bespreken we de kunst van het liedjesschrijven. Hoe gaat het in zijn werk, hoe moeilijk is het, en als hij ervoor gevraagd zou worden, zou hij dan ook het nieuwe WK-lied willen schrijven?

Fysiek onrustig van klassiek

We kijken uit naar de tweede helft van Soundsofmusic, het festival voor nieuwsgierige oren, waar je nieuwe klassieke muziek kunt horen die soms zo indringend is dat je er raar – in de zin van: fysiek onrustig – van wordt.

Ook zien we uit naar een nieuwe editie van De Literaire Hemel in café De Amer, in Amen, waar Annette Timmer en Joep van Ruiten iedere tweede vrijdag van de maand schrijvers interviewen, dit keer P.F. Thomése, Tilly Hermans en... Joep van Ruiten himself. Want Joep, vaste presentator van Hooggeëerd Publiek, komt zelf binnenkort ook met een boek: Woest & ledig .

Alsof dat nog niet genoeg is sluiten we af met een recente KInderen voor Kinderen-kraker, uit het repertoire van de eerder genoemde Russchen en Vredeveld: Ik durf alles .

Luister Hooggeëerd Publiek hierboven , op Spotify , Apple Podcasts of je favoriete podcastapp

Nieuws

Meest gelezen

menu