Hoe YouTube-ster EenhoornJoost zijn talenten blijft uitbreiden

EenhoornJoost. FOTO TRISTAN ALBERS

EenhoornJoost. FOTO TRISTAN ALBERS

YouTube-fenomeen EenhoornJoost breidt zijn talenten uit. Hij rapt tegenwoordig ook. Morgen in een uitverkocht Neushoorn te Leeuwarden.

Laatst was EenhoornJoost even dakloos. Nou klinkt dat dramatischer dan het in de praktijk uitviel. Reken maar niet dat hij ook maar één nacht onder een brug of anderszins in de open lucht doorgebracht heeft. En het duurde ook maar een maandje. ,,Ik had niet goed in mijn agenda gezet wanneer ik mijn huis uit moest, en dan heb je ook niet snel iets anders. Maar ik heb veel vrienden bij wie ik terecht kon, of op kantoor. Het werd gewoon een running gag: Joost is dakloos. Dus heb ik er ook maar een muzikaal project van gemaakt.”

Reputatie

Zo rolt EenhoornJoost door het leven. Joost Klein (20) is al jaren bezig op YouTube, en hij heeft zich op dat kanaal al een flinke reputatie verworven. Als YouTuber, en dat zijn tenslotte de sterren van zijn generatie. Wat wil je ook met zulke grappige filmpjes als hij maakt - inkijkjes in het dagelijks leven van een vrolijke jongeman, die de wereld bekijkt van onder zijn forse blonde kuif. Hij groeide op in Britsum en Stiens maar woont tegenwoordig elders - ,,zeg maar Amsterdam”.

En Joost rapt tegenwoordig. Compleet met een sappig afgestelde autotune, het onmisbare gereedschap van de hedendaagse rapper die ook wil zingen. ,,Dat is een instrument op zich, daar kun je je stem heel mooi mee inkleuren. En zorgen dat dat deel wordt van de hele sound.” Het zijn ook al vrolijke nummers, vergezeld van vlotte videoclips. Die maakt hij ook rustig zelf, al of niet met hulp van zijn vrienden. Want ja, je wilt wel eens wat anders. ,,Ik maak al tien jaar video’s op YouTube. Dat vind ik minder een uitdaging dan een heel nummer, met clip, fabriceren.”

Per ongeluk rapper

Het begon min of meer per ongeluk, dat rappen. ,,Een goede vriend van me maakt beats. De beats die hij niet gebruikte, daar ontfermde ik me over. En dan ga ik bezig met de clip. Daar kan ik mijn visuele kracht bij inzetten. Ik weet onderhand natuurlijk wel hoe je moet filmen en editen, maar dat is wel weer een leuke uitdaging.”

Zo houdt hij de boel mooi in eigen hand, en als hij iets niet kan of er misschien even geen zin in heeft, is er altijd nog die vriendenkring. ,,De inner circle. Ik zal niet een twee drie een bedrijf inschakelen. Ja, op een gegeven moment zal dat wel moeten.” Maar dat is het mooie van de tegenwoordige tijd: dat je zo veel zelf kunt doen, dat je zelf doodleuk de boel op YouTube en Spotify kunt zetten. Niks fysieke dragers dus. Al zit hij dan wel weer bij Top Notch, het belangrijkste Nederlandse hiphoplabel. ,,Goed voor de ondersteuning, maar verder hou ik alles zoveel mogelijk in eigen hand. Dat is het mooie van nu. Alles wat je nodig hebt is zelfvertrouwen en ietwat een ondernemershart.”

EenhoornJoost: 'Optreden, dat neem ik heel serieus. Dat is een heel andere craft, daar zijn we ook vet mee aan het oefenen.'

Begrijp hem goed. Wat hij doet, neemt hij reuze serieus. ,,In Nederland zijn ze zo close minded, als je een grapje maakt denken ze dat je niet serieus bent. Maar een goede komiek oefent dag en nacht. Ik zeg niet dat ik de Nederlandse Eminem ben, helemaal niet, maar ik zie wel ruimte voor een luchtige aanpak. Dat is er nu eigenlijk niet, in Nederland. Ik stop er wel al mijn passie in, dag en nacht. Ook al zie je dat aan de voorkant misschien niet.”

En nu gaat hij ook nog op tournee, hij en een dj. Langs uitverkochte zalen. En dat doet hij niet alleen om zich te laten zien en het snelle geld op te halen. ,,Optreden, dat neem ik heel serieus. Dat is een heel andere craft, daar zijn we ook vet mee aan het oefenen. Dan gaat het om having a good time met zijn allen, om het overbrengen van een gevoel, van energie. Als je echt wilt luisteren naar een rapper kun je ‘t beter thuis opzetten. Dan versta je het tenminste.”

Volgers in het echt zien

Wat ook leuk is aan optreden: dat hij zijn volgers, de mensen die klikken op zijn liedjes en zijn filmpjes, nu echt ziet. ,,Die bezoekers vallen misschien in het niet bij de aantallen YouTube-views, maar dat zijn wel mensen die voor je op de fiets zijn gestapt en die op dat moment een heel leuke avond willen hebben. Met mij, met zijn allen. Dat ze op die avond voor mij hebben gekozen, dat vind ik al heel wat. Dat is me heel veel waard, meer dan die Spotify-clicks.”

Je verwacht het niet van zo’n ster in het YouTube-tijdperk, maar EenhoornJoost is helemaal niet zo happig op zulk soort grote getallen. ,,Je moet dit niet doen om de bekendheid. Ik vind dit leuk om te doen, om iets achter te laten. Dat mensen er over een jaar nog steeds een mening over hebben, dat het dan nog steeds wat waard is.’’

,,Daarom archiveer ik ook alles wat ik doe, op keurig ingedeelde harde schijven. In ben allesbehalve netjes, maar daarin juist wel. Jij maakt toch ook liever een stuk met een mooie kop in plaats van iets klikbaars, iets als ‘Weesjongen Joost slaapt op straat’? Dan maar wat minder views.”

Ouders overleden

Ja, over dat ‘weesjongen Joost’. Het hoort nu eenmaal bij zijn verhaal dat hij dat dus wel is, een wees. Zo rond zijn twaalfde overleden binnen een jaar zijn beide ouders. ,,Je went eraan, hè. Natuurlijk mis ik ze elke dag, maar je moet er niet in blijven hangen.”

Maar weet je, eigenlijk wil hij het daar niet meer zo uitgebreid over hebben - ook al maakte hij zelf een documentaire over dit onderwerp. Maar hij heeft groot gelijk als hij zegt: ,,Het is niet wie ik ben. Wat ik maak, zou ik ook kunnen maken als ik een vrouw van 32 was geweest, bij wijze van spreken.” Aan de andere kant: dat beladen verleden heeft hem wel gevormd. ,,Ja, goed. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik alles zo veel mogelijk vanuit mezelf doe, dat ik er niet een twee drie iemand bij haal als het niet nodig is.”

Zo sloeg hij ook aan het filmpjes maken en YouTuben. ,,Een goed excuus om op mijn kamer te blijven.” En verder is hij er ook goed uitgekomen. Ook al dankzij zijn oudere broer en zus, die zorgden voor ,,een goede omgeving”. En die hem ook cultureel opvoedden. ,,Ik kreeg hun oude gamecomputers, in plaats van die flauwe reboots voor de nieuwelingen.”

Friesland

En, ja, hij groeide dus op in Friesland - Stiens, Britsum. En dan op de fiets naar school in Leeuwarden, een potje happy hardcore in pittig tempo op de oren. ,,Goed om tempo te maken. Ik kwam nog steeds te laat, maar wel iets minder te laat.” Die happy hardcore was op zijn hoogtepunt rond 1997, zijn geboortejaar, ,,maar dat heb ik weer ontdekt via mijn broer en zus.”

Friesland. Toen hij er nog zat, zette hij zich er wel tegen af. Maar nu hij in het westen woont denkt hij er met warmte aan terug, en het komt regelmatig terug in zijn nummers.. ,,Met wat ik nu doe is het echt niet praktisch om daar te wonen. Maar nu ik wat ouder ben en minder onbezonnen kan ik wel zeggen dat ik het fijn vind om daar te zijn. Daarom is het ook tof om in Neushoorn te staan.”

En verder moeten mensen gewoon niet zo moeilijk doen. Dat sommige mensen sommige teksten van hem vulgair vinden, ja tja. ,,Het hoeft niet precies goed te zijn voor iedereen. Je hoeft ook niet alles te begrijpen. Als je jezelf maar begrijpt.”

(Gebruikers van de LC-app klikken hier om alle video's te zien.)