Harde klappen voor musea in coronajaar

Het Fries Museum FOTO ANP

De coronacrisis heeft een grote impact gehad op de museumsector. De Friese musea zagen het aantal bezoekers afgelopen jaar met minstens 40 procent dalen. Het Fries Museum met bijna 50 procent.

Zo ontving het Eise Eisinga Planetarium in Franeker bijvoorbeeld maar 40.000 bezoekers, blijkt uit cijfers van de Friese Museumfederatie. In 2019 waren dat er nog 65.000. Museum de Grutterswinkel in Leeuwarden mocht maar zesduizend bezoekers verwelkomen - drie keer minder dan een jaar eerder.

Eerder werd al bekend dat er in 2020 slechts 74.000 bezoekers naar het Fries Museum kwamen. Dat waren er in 2019 nog ruim 145.000.

In totaal gingen de deuren van de musea drieënhalve maand dicht. Tentoonstellingen werden afgeblazen of uitgesteld en in de tijd dat de musea voorzichtig open mochten, waren het de veelal wat oudere vrijwilligers die niet meer durfden te komen werken.

De musea waren wel inventief. Men bedacht looproutes en voerde versneld online boekingssystemen in. Er kwamen podcasts en videorondleidingen. Het werken met tijdsloten beviel goed: de bezoekersstroom werd er inzichtelijk van.

Nieuws

menu