Gysbert Japicxpriis voor Aggie van der Meer

Gedeputeerde Sietske Poepjes (rechts) verrast Aggie van der Meer in het bijzijn van haar oudste zoon Frans-Bauke met de mededeling dat ze de Gysbert Japicxpriis krijgt. Niels de Vries

De Gysbert Japicxpriis is dit jaar voor schrijfster Aggie van der Meer (92) uit Bolsward. Vanochtend kwam cultuurgedeputeerde Sietske Poepjes persoonlijk bij haar langs om het mooie nieuws te vertellen.
Lees meer over
Boeken
Súdwest-Fryslân

Volgens het persbericht van de provincie krijgt ze deze prijs voor haar hele oeuvre, al was ze genomineerd voor haar roman De achttjin uit 2016. De andere genomineerden waren Nyk de Vries, Hein Jaap Hilarides, Elske Schotanus en Ale S. van Zandbergen.

Omvangrijk oeuvre

De jury schrijft: ‘Aggie van der Meer is geen auteur van dikke boeken. Het wonderbaarlijke zit hem in wat zij in al haar romans en verhalen, maar ook in haar gedichten, aan rijkdom weet te ontvouwen. We zien er alleen maar echte mensen in.’

Aggie van der Meer werd geboren in 1927 te Bolsward. Ze was aanvankelijk tekenlerares en dreef later met haar man een tuinbedrijf. Op een kinderboek uit 1964 na begon ze pas in 2000 te publiceren. Sindsdien bouwde ze een flink oeuvre op, bestaande uit proza, poëzie en toneel.

Prijsuitreiking

De officiële uitreiking van de Gysbert Japicxpriis is op 16 november in de Martinikerk te Bolsward. De prijs bestaat uit 10.000 euro en een oorkonde.

De Gysbert Japicxpriis wordt om de twee jaar uitgereikt, de ene keer voor proza en de andere keer voor poëzie. De jury, of ‘adviescommissie’, bestond dit jaar uit Grytsje Schaaf, Houkje Rijpstra en Atte Jongstra.

Nieuws

menu