Zonder bandje naar Eurosonic Noorderslag 2023: check op de kaart het overzicht van alle gratis optredens in Groningen

Goldband op Eurosonic Noorderslag (ESNS) in 2020.

Goldband op Eurosonic Noorderslag (ESNS) in 2020. Foto: ANP

Het festival Eurosonic Noorderslag is uitverkocht. Maar zoals ieder jaar zijn er weer heel veel gratis optredens te zien in het randprogramma. Kijk op deze kaart voor het ultieme overzicht van alle locaties en artiesten.

Om deze week van muziek te genieten in de binnenstad van Groningen heb je geen ESNS-bandje nodig. De randprogrammering brengt minstens zoveel bands en artiesten op de been. Precies weten wie wanneer waar speelt? Check het allemaal op deze interactieve kaart.

Alle showcases op een rij

Op de kaart staan (voor zover ik weet) alle optredens tijdens de officiële en onofficiële showcases tijdens ESNS 2023. Ontbreekt er iets? Laat het weten .

Meer info? 3voor12Groningen heeft een geschreven overzicht van de evenementen. Daar staan ook de optredens in waar je met een (goedkoop) ticket van kan genieten. Hieronder een paar evenementen uitgelicht.

Eurosonic Air

ESNS is niet het festival van de ‘grote namen’. Uitzondering is het gratis open air festival op de Grote Markt. MEROL, Son Mieux, Weval, Blanks en Jungle By Night geven optredens. Er is plek voor meer dan 1500 mensen.

Altersonic (Penguin Showcases)

Het grootste gratis festival stond vroeger bekend als Altersonic. Tegenwoordig heet het Penguin Showcases. Het aanbod is er in elk geval niet minder om. Op 6 podia in de krochten van de Drie Gezusters zijn zo’n 300 optredens te zien.

Tips: De Never Mind The Hype!-showcase op woensdagavond in de Tikibar en vrijdagavond laat de dance-punk optredens van ‘T Vlaggenschip en Amazing Disco Freaks in de Draaibar. Wie zich graag laat verrassen zit hier de hele week goed.

Platosonic

Het gros van het randprogramma is ‘s avonds. Gelukkig is er overdag Platosonic in de platenzaak in de Oude Ebbingestraat en de Coffee Company ernaast. Verwacht korte, intieme optredens van artiesten die ook op het hoofdprogramma staan (handig als je er eentje niet in je planning weet te passen) en rising stars .

Grunnsonic

Vier locaties (Het Pakhuis, Warhol, Het Concerthuis & Klup de Dag), achttien optredens (onder anderen Katie Koss, Never been to Berlin, Novko & Ioana Iorgu). Grunnsonic is een showcase voor talenten uit Groningen.

Jagersonic

Zaterdag is altijd de dag van Noorderslag in de Oosterpoort met de uitreiking van de popprijs. Maar in Vera is vanaf 2 uur ‘s middags iedereen een winnaar op het knotsgekke Jagersonic.

In de woorden van organisator De Rooie Jager: ,,Jullie JAGER heeft de good-old rolodex af kunnen stoffen om de crème de la crème uit de entertainment-branche te strikken voor zijn PARTIE OHNE ENDE!”

Hit the North

Je kunt het de eindpresentatie noemen van het jaarlijkse coachingstraject voor jong poptalent uit Noord-Nederland: de Hit the North showcase in VRIJDAG en in Smoke. Onder anderen Historian, Renceau, Moonloops, intercity 106 en Fred Goverde treden op.

Knariesonic

Van woensdag tot en met zaterdag kun je ‘s avonds bij Café Knarie terecht voor rock ‘n roll en punk in een kleurrijke kroeg waar je nog beugels kunt halen.

Pleuropsonic

We weten niet precies welke band waar en wanneer speelt, maar De Zolder en De Souffleur zijn zeker een goed adres voor wie houdt van hardere alternatieve muziek. Bonus: de eerste optredens zijn al op dinsdagavond in De Zolder. Op het programma staan onder anderen Skroetbalg, Rat Patrol, Lies! en Upploppet. Er is geen timetable.

Sound of Young Holland

Alweer de dertiende editie van het onafhankelijke showcasefestival. Twee avonden (donderdag en vrijdag), twee locaties (O’ceallaigh Irish Pub en Cafe Bistro Kult) en veertien optredens (onder anderen The Homesick, Eerie Wanda, Space Siren en Kalaallit Nunaat).