Ga niet naar Benidorm!

Iedereen begint het nu te zeggen, Dat Cultuur Essentieel Is. Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat. Open brieven halen de krant, noodkreten en alarmbellen.

Kirsten van Santen.

Kirsten van Santen. FOTO ANNET EVELEENS

Zonder cultuur kunnen we niet, klinkt het nu van links en rechts, van hoog tot laag. Van een dvd-tje in een recorder tot een klassiek concert: kunst maakt ons tot beschaafde wezens en Het Zou Een Schande Zijn Als Deze Situatie Nog Veel Langer Voort Moet Duren.

Gewichtige woorden van gewichtige mensen.

Maar wel een beetje laat.

We hadden eerder in actie moeten komen

Ik kan het eigenlijk niet meer horen, de roep om ESOVDS (Een Snelle Opening Van De Sector) of de uitspraak ODPVDC (Open De Poorten Van De Cultuur).

Het zijn vrijblijvende en na een jaar van grote sores nogal loze kreten, zeker nu het vaccinatietempo flink oploopt (jaargangen ’67 en ’68 worden deze dagen geprikt), de besmettingen vallen mee, het gaat de goede kant op, de curve daalt, u kent het wel.

Nu heel dapper dingen roepen die pro-cultuur en pro-open-de-sector zijn, is vrijblijvend, aan de late kant, zinloos.

We hadden eerder in actie moeten komen. In Duitsland werden in het diepstdonkere hart van de lockdown coronaproof live-concerten georganiseerd, de bondskanselier sprak zich luid en duidelijk uit toen alles nog onzeker was. In Frankrijk bleven boekwinkel en bibliotheek open. Rutte en zijn vrienden zwegen en bekommerden zich om horeca, toerisme en middenstand.

Ik was een aantal zomers geleden, in die goede oude tijd, op het Oerol Festival op Terschelling, weet u nog, dat theaterfestival dat deze zomer opnieuw niet door kan gaan. Wat ik daar toen zag, was, laten we zeggen, opmerkelijk: oude mensen keken naar jonge mensen. De tribunes zaten grotendeels vol met grijsharigen met bloeddoorlopen ogen van wind, wijn en ouderdom, en soms ook van ontroering.

Babyboomers keken naar generatie X, Y en Z, piepjonge generaties die toen nog niet wisten dat een geniepig virus hen het werk meer dan een jaar lang uit handen zou nemen. Dat wisten de grijsharige toeschouwers natuurlijk ook niet, maar zij kwamen dit jaar misschien nog aardig door, weliswaar bang voor hun gezondheid, maar met een veilig pensioen, een koophuis en een tuin was het best aardig uit te zingen, terwijl menige jonge kunstenaar het besluit moest nemen om dan maar postbezorger te worden.

Wie nu dapper van de daken schreeuwt dat DTOM (De Theaters Open Moeten), had zich eerder moeten roeren.

Maar niet getreurd. Er komen betere tijden, betere temperaturen, het virus gaat misschien echt weg.

Ik vestig mijn hoop op de grijsharige medemens, de jaargangen van vóór 1967. De gevaccineerde oudere is aan zet! Ik bid dat zij niet stante pede met hun campers naar Beieren en Zuid-Frankrijk vertrekken, maar opgewekt, hartelijk en vrijgevig uit hun coronaschulp kruipen om massaal theatertickets te kopen, straks, binnenkort, hopelijk snel, nee liever NU, als de culturele sector weer open gaat.

Benidorm kan wel even wachten, de cultuursector niet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Column
Instagram