Funksoulbrother Fred Wesley blaast voort met The New J.B.'s. Leider band James Brown treedt op in Simplon Groningen

Fred Wesley

Fred Wesley

De Amerikaanse trombonist Fred Wesley (1943) was ooit de muzikale leider van The J.B.’s, de strakke en grenzen verleggende begeleidingsband van de Godfather of Soul, James Brown. Zaterdag treedt de legendarische blazer met The New J.B.’s op in Groningen.

Say It Loud - I’m Black And I’m Proud. Het was in 1968 de eerste opname die Wesley in dienst van The James Brown Orchestra afleverde. Een dikke hit die al snel door de beweging Black Power als onofficieel lijflied werd omhelsd.

Even later heette de band The J.B.’s. En ja, de hoogtijdagen van die groep liggen ondertussen bijna een halve eeuw achter ons, maar de invloed van de funkpioniers is niet te overschatten. Het werk is veelvuldig door hiphoppers gesampled en vindt op die manier dan ook aansluiting bij een jongere generatie.

Geen wonder dus dat dit concert mede onder de vlag van Homebase plaatsvindt. De stichting, waarin ook Simplon-programmeur Frank Stevens zit, zet zich al bijna tien jaar in om hiphophelden uit de jaren 80 en 90 naar het Noorden te halen.

Dampende funk

Wesley is veel meer dan de man die, naast de saxofonisten Maceo Parker en Alfred ‘Pee Wee’ Ellis, een groot stempel drukte op het sensationele, dampende funkwerk van James Brown. Nadat hij genoeg had van de nukken van zijn veeleisende baas leidde hij The Horny Horns, de blazerssectie die George Clinton hielp de P-Funk van Parliament en Funkadelic vorm te geven.

Verder werkte de trombonist, componist en arrangeur onder (veel) meer met Ray Charles, Lionel Hampton en De La Soul. Het schijnt dat Wesley op maar liefst 1.500 liederen te horen is. Een daarvan is Groove Is In The Heart , de dansklassieker uit 1990 van Dee-Lite.

Die groove heeft de man uit Alabama nog altijd in het hart, anders ga je op respectabele leeftijd niet een paar weken met een busje op pad door Europa om trots nog eens Damn Right I Am Somebody, Pass The Peas en Doing It To Death te vertolken.

Fred Wesley and The New J.B.’s treedt zaterdag 27 mei vanaf 20.45 uur op in Simplon , Groningen. Kaarten kosten 28,50 euro.