Fryske Top 100 moet ook weer niet te vaak gekaapt worden

De Fryske Top 100 wordt dit jaar luister bijgezet met een reeksje tv-uitzendingen vanuit het honderdjarige Woudagemaal in Lemmer. Zondag speelt Piter Wilkens daar zijn liedjes.

Beeld uit Fryske Top 100 op tv: Piter Wilkens zingt in het Woudagemaal.

Beeld uit Fryske Top 100 op tv: Piter Wilkens zingt in het Woudagemaal.

De Top 2000 heeft dit jaar een verrassende nummer een. Geen Queen maar Danny Vera. Dankzij een actief lobbyende fanclub, en Rob Stenders, die zich er op Radio 2 druk voor maakte. Toch een beetje gekaapt, dus.

,,Echt in stunt. Dat is wol wat fan dizze tiid”, zegt Willem de Vries van Omrop Fryslân. ,,Wy ha twa jier lyn soks by de ein hân mei Oele Plop, Ik wie smoar . Dêr sieten de mannen fan De Hûnekop achter. No wol ik Oele Plop net te koart dwaan, mar in kompositoarysk hichtepunt is it net. Sa’n knypeach moat wol kinne, mar ast sa’n stunt te faak hast, bliuwt der fan it idee neat oer.”

En het idee Fryske Top 100 heeft zich, net als de Top 2000, aardig gevestigd - maar dan bij de Friese radioluisteraar. Deze parade van Friestalige klassiekers wordt op oudjaarsdag uitgezonden - van zes uur ‘s ochtends tot zes uur ‘s avonds. ,,Gelokkich net mear jûns”, zegt De Vries, ,,de Fryske Top 100 heart oerdeis.”

Om wat rumoer rond deze lijst te genereren, maakte De Vries vier uitzendingen vanuit het Woudagemaal te Lemmer. Met veteranen Piter Wilkens en Gurbe Douwstra, hofleveranciers van de Fryske Top 100, en Iris Kroes en Carla de Bruine als vertegenwoordigers van de jongere generatie.

Die plek heeft alles te maken met de coronacrisis. Tot maart was het elke vrijdag zoete inval voor Friese artiesten in Noardewyn , het uiterst gezellige radio- en televisieprogramma van De Vries vanuit de studio van Omrop Fryslân. Maar zoiets kan nu dus even niet.

De Vries en producent/videomaker Herman Zeilstra zochten op korte termijn naar een alternatief en maakten van de nood een deugd. ,,It is in moaie rûmte, setst der twa lampen op en it sjocht der al fantastysk út.”

In akoestisch opzicht heeft dat gemaal zo zijn beperkingen, reden om geen bands naar Lemmer te laten afreizen. Solisten, dat wil wel. ,,Gurbe en Piter steane dêr mei allinne in akûstyske gitaar, dat kinst frij maklik pakke. Carla sjongt in ferske mei fan dy lange úthalen, dat wurket ek wol. En Iris hie in hiel moai, ‘gedragen’ ferske, mei dy harp fan har. Normaal setst dêr yn de produksje noch in kear in galmke by, no krigest dy naturel.”

Iris Kroes was vorige week te gast, zondag is te zien hoe Piter Wilkens zich redt in dat gemaal. Tegen dat, het moet De Vries nagezegd, prachtige decor zingt hij zijn klassieker, en Top-100-kandidaat, It paad werom , en vertelt hoe dat liedje zo gekomen is. Het gaat over Marsum, ‘zijn’ dorp, en hoe het is om weer terug te keren naar de plek waar je vandaan komt.

Daarnaast brengt Piter Wilkens wat nieuws, ,,in lape tekst, dêr knoffelst hiel gau oer. Mar it kin nei dizze opname allinne mar better wurde.” Maar hij redt zich heel behoorlijk met dit fraaie Fryske boeresoan . Een vers liedje dus. Want, nieuwtje, hij werkt weer aan een plaat. Op echt vinyl deze keer, ,,Uteinliks wolst in elpee meitsje. Dat is folle moaier.”

Fryske Top 100 op tv : zondag, Omrop Fryslân, 17.30 uur, herhaling elk uur

Fryske Top 100: Omrop Fryslân radio, 31 december, 6 tot 18 uur


Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur