Frysk Sjongersgala 2017 ‘bêst genôch’

Gerrit Breteler op het Frysk Sjongersgala. FOTO JILMER POSTMA Foto: Jilmer Postma

Al vlot na het begin van de show deinde en klapte het publiek mee. Het Frysk Sjongersgala, zaterdag in De Lawei, was een vertrouwd recept voor succes.

Coryfeeën Griet Wiersma en Piter Wilkens zetten samen de schouders onder de organisatie van de zesde editie van het Frysk Sjongers Gala. Op de muziekavond zelf – hoe kan het ook anders – waren de andere vaste galasjongers, Anneke Douma en Gurbe Douwstra, ook van de partij. Geen zangfestijn zonder dit vertrouwde viertal. Al wekt de titel de suggestie dat er sprake is van een dresscode, nee dus.

Meeklapmodus

Voor deze avond was er publiek genoeg, al klonk er ditmaal een dag later geen reprise. Even kwam de afnemende belangstelling van Omrop Fryslan voor dit evenement aan de orde, maar al snel denderden de Fryske hits voorbij. Met Ik kom út Fryslân hadden Wiersma, Wilkens, Folkert Hans Tolsma en Marit Talens (winnaar van Liet 2015) het publiek in een mum van tijd in de meeklapmodus.

Een rustpunt kwam er in de vorm van een rustige solo door Talens. Onder haar vele ge-oe- oe-oe en ah-ah- ah werden de door doorzichtige sluiergordijnen afgedekte backing vocals zichtbaar en de secties blazers- en strijkers. Samen met muzikaal leider/arrangeur Peter van der Zwaag kruidden ze de vele medleys en nummers, daaronder eentje over oudejaarsavond, gezongen door Wilkens, een nummer van zijn moeder Ymie bij de Ley, die dit jaar overleed.

Gesjoebiedoe en het dak eraf

En dan was er het energieke duo Grytz en Grize met nummers over Heit en Age , waarin voorzichtige country- en rock-invloeden verwerkt waren en wat gesjoebidoe. Gerrit Breteler zong zijn klassiekers Op een dag en Lit ús dêrom drinke . De bugel van Looft den Heer maakte deel uit van een ode aan Rients Gratama. En met de medley ingezet met Moai sûnder wjergea nam het gala geen risico’s: het dak zou eraf.

Met zijn dansante nummer over de cha cha cha, zijn indrukwekkende soli op trompetten en saxofoons, was Tolsma de frisse wind waar dit gala op dat moment om vroeg. En Douma heeft het door. Een luisterlied verdraagt relatief weinig licht en klinkt doorgaans beter vanaf een hoge kruk. Wilkens vatte het hele gala nog even samen met zijn lied: Bêst genôch . En het dak: dat vloog eraf bij It Woanskip .

Nieuws

menu