Waarom Frits Barend en Judith Koelemeijer spreken op Ids de Beer-lezing in Nes. 'Plicht om te vertellen over vrijheid en heldendom'

In Theaterkerk Nes in Nes (NOF) wordt zaterdag voor de derde keer de Ids de Beer-lezing gehouden. Sprekers zijn schrijfster Judith Koelemeijer en televisiemaker en schrijver Frits Barend. ,,Ik zie het als een plicht om als naoorlogs kind en broer van Joodse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog dankzij Fryslân te vertellen over vrijheid en heldendom’’, zegt hij.

Frits Barend toonde in januari een foto van zijn broertje uit de Tweede Wereldoorlog. Hij werd gefotografeerd met zijn ‘heit en mem’. Dit waren Jelle en Jeltje de Vries bij wie de familie in Oudega kon onderduiken.

Frits Barend toonde in januari een foto van zijn broertje uit de Tweede Wereldoorlog. Hij werd gefotografeerd met zijn ‘heit en mem’. Dit waren Jelle en Jeltje de Vries bij wie de familie in Oudega kon onderduiken. Foto: Fotobureau Hoge Noorden

Anke Bijlsma van de Theaterkerk riep de Ids de Beerlezing in 2020 in het leven. ,,Ik fyn it wichtich dat wy ek de ferhalen fan fersetsstriders fan hjir fertellen bliuwe’’, zegt ze. Ids de Beer (geboren in 1916 in Nes) werd eind januari 1945 door de Duitsers in Dokkum neergeschoten. Hij bezweek een paar dagen later in het ziekenhuis in Leeuwarden aan zijn verwondingen.