Friese theaters horen vrijdag meer over openstelling

FOTO PIXABAY

De Friese theaters, vooral de kleinere, tasten nog in het duister omtrent een mogelijke ontheffing op de coronamaatregelen. De burgemeesters van Assen, Leeuwarden, Groningen en Emmen hebben dinsdagavond wel de intentie uitgesproken om ‘de grotere theaters’ open te houden.

Volgens de Vereniging voor Schouwburgen en Concertgebouw Directies (VSCD) verkeert nog 80 procent van de culturele instellingen in onzekerheid. Minister-president Mark Rutte gaf maandag in de landelijke corona-persconferentie aan dat culturele instellingen mogelijk ontheffing kunnen krijgen voor de maatregel dat er maximaal dertig personen in een ruimte mogen.

Als een zaal van ‘groot cultureel belang’ is, mogen dat er meer zijn: honderd personen maximaal. Daarover moeten de Veiligheidsregio’s zelf beslissen.

De Friese Veiligheidsregio ging er woensdagmiddag over in vergadering. Voorzitter Sybrand van Haersma Buma, burgemeester van Leeuwarden, zei daaraan voorafgaand op Omrop Fryslân dat hij oog wil hebben voor de belangen van de culturele sector. Maar wat dat precies voor de gehele Friese cultuursector en vooral voor de kleinere instellingen betekent, is nog niet duidelijk.

Woordvoerder Erik Krikke van de Veiligheidsregio meldt dat er nu wordt geïnventariseerd welke instellingen er in Friesland in aanmerking komen voor zo’n uitzonderingspositie en hoe groot de vraag daarnaar is. ,,Hopelijk wordt er vrijdag een klap op gegeven.’’ Tot die tijd geldt er een overgangsregeling voor lopende voorstellingen. Die mogen vooralsnog op de ‘oude voet’ doorgaan.

‘Een onmogelijke keuze’

,,Het probleem is dat de Veiligheidsregio’s moeten beslissen welke zalen van genoeg cultureel belang zijn om vrijstelling te krijgen. Een stad of regio telt al snel tientallen theaters, concertzalen, poppodia en bioscopen’’, zegt Siebe Weide, waarnemend directeur van de VSCD. ,,Dit is een onmogelijke keuze. Daarom blijven we bij ons pleidooi voor een landelijke ontheffing, en beperking daarvan per regio indien de veiligheid dat vereist.’’

In Groningen is woensdag wel duidelijkheid geschapen. Daar mogen de theaters in Delfzijl, Stadskanaal, Veendam, Hoogezand en Winschoten tot 100 bezoekers blijven ontvangen. En in de stad wordt dat toegestaan aan Martini Plaza, Forum, Vera/Simplon, Grand Theatre, de Stadsschouwburg en Oosterpoort.

Nieuws

menu