Fries museum koopt portret van jonge Engelse prinses Anna van Hannover

'Anna van Hannover, prinses van Oranje' (1736), geschilderd door Bernardus Accama. Foto Fries Museum

Het Fries Museum heeft een schilderij van de Friese hofschilder Bernardus Accama (1697-1756) aangekocht. Het is een portret van Anna van Hannover (1709-1759). Ze was de vrouw van Willem IV, prins van Oranje.

Het portret van Anna – ze was de oudste kleindochter van de Britse koning George I en dochter van George II - is in 1736 geschilderd. Ze was op dat moment twee jaar getrouwd met Willem IV en woonde met haar man in Leeuwarden. Ze had in het begin moeite om te aarden. De overgang van het bruisende Londen naar de rustige provinciestad viel haar zwaar. Bovendien had ze in dat jaar een dochtertje verloren.

Het huwelijk tussen Willem en Anna was gearrangeerd door haar grootvader en Willems moeder Maria Louise van Hessen-Kassel. De jonge prinses sprak vloeiend vier talen en was muzikaal. Georg Friedrich Händel noemde haar een van zijn meest veelbelovende leerlingen.

Het schilderij van Anna hing in de National Portrait Gallery in Londen. Dat museum gaat verbouwen. Het doek is via veilinghuis Bonhams in Londen aangekocht. Vanaf 11 september is het portret te zien in de tentoonstelling Icons: topstukken uit de National Portrait Gallery .

Fries Museum - Icons: topstukken uit de National Portrait Gallery, van 11 september 2021 tot en met 9 januari 2022.

Nieuws

menu