Fries Museum verwerft installatie 'Osedax' waarin bezoekers een donkere (onderwater)wereld binnentreden

De zwarte doos waarin Osedax te zien is. FOTO RUBEN VAN VLIET

Bij de opening van de expositie Other.Worldly heette het nog een ‘voorgenomen aankoop’. Nu is het definitief: het Fries Museum heeft de installatie Osedax verworven.

Osedax van Ellen Gallagher en Edgar Cleijne is genoemd naar een geslacht van borstelwormen. Deze wormen eten de botten van walvissen, die als ze gestorven zijn naar de bodem van de zee zinken. De kanaaltjes die ze in de botten graven, lijken geheimschrift. Volgens Gallagher dragen de wezens onder water veel informatie in zich, maar gaat die vaak verloren.

'Het werk kan, net als de grote Hindelooper Kamer, een publiekslieveling worden'

In de installatie verwijzen zij en haar partner naar dergelijke gebeurtenissen. Bezoekers treden een donkere (onderwater)wereld binnen waarin ze beelden zien van wuivende planten, een booreiland, maar ook een gezicht. Hiermee duiden de kunstenaars op de oversteek die tot slaaf gemaakten eeuwen geleden maakten in overvolle schepen. Sommigen werden overboord gegooid of sprongen als uiterste weigering in zee. Hun lichamen zonken naar beneden, waarmee ook hun verhalen, hun geschiedenis en kennis in de diepte verloren gingen.

,,Osedax is een fascinerend complex werk omwille van zijn schaal en het gebruik van de ambachtelijk analoge techniek. Het werk kan, net als de grote Hindelooper Kamer, een publiekslieveling worden’’, zegt directeur Kris Callens.

Het Fries Museum heeft Osedax verworven met steun van het Mondriaan Fonds, de Vereniging Rembrandt, de provincie Fryslân en de BankGiro Loterij. Het is daarmee het eerste museum met een werk van deze kunstenaar in de collectie. Het museum vindt dat de aankoop past bij Friesland, omdat ,,het water een essentieel onderdeel is van de identiteit van de provincie’’. Syds Wiersma liet zich inspireren door de Osedax en schreef er het gedicht O SEEDAK Ssss over; een audiofragment is te beluisteren op www.friesmuseum.nl. De expositie Other.Worldly is nog tot en met 14 februari te zien.

Nieuws

menu