Het Fries Museum koopt een vroeg schilderij van Piet Mondriaan aan. 'De enige Mondriaan met een herkenbaar Fries tintje'

Het aangekochte schilderij van Mondriaan: Portret van Egbert Roels Kuiper en Jantje Tjeerds Wiegersma, 1901. Collectie Fries Museum

Het Fries Museum in Leeuwarden heeft een vroeg schilderij van Piet Mondriaan aangekocht.

Het is een portret uit 1901 van het Friese, naar Amsterdam verhuisde echtpaar Egbert Roels Kuipers en Jantje Tjeerds Wiegersma. Het portret is vanaf 22 oktober te zien op de tentoonstelling Herenigd door Mondriaan.

Het werk is volgens het museum ‘de enige Mondriaan met een herkenbaar Fries tintje’: „Haar Friese kap toont aan dat Jantje Tjeerds Wiegersma nog altijd vasthield aan haar Friese identiteit, hoewel ze al bijna twintig jaar in Amsterdam woonde.”

Het schilderij werd door een familie aan juist het Fries Museum aangeboden wegens de link met de provincie. Inmiddels is het ook gerestaureerd. Waar en voor hoeveel het schilderij werd gekocht, meldt het museum niet.

Nog een vroege Mondriaan

Ook Villa Mondriaan in Winterswijk krijgt een vroege Mondriaan. Muzikant Gijs Jolink, medeorganisator van festival Zwarte Cross, en zakenman en weldoener Anjo Joldersma geven een vroege Mondriaan, Boereninterieur met haard in de Achterhoek , in langdurig bruikleen. Daar hangt meer vroeg werk van de kunstenaar, die als 8-jarige in Winterswijk belandde doordat zijn vader er schoolhoofd werd.

De twee gulle Achterhoekers kochten het werk onlangs voor een kleine 40.000 euro op een veiling in Amsterdam. Het werk toont volgens een woordvoerster van het museum een boerderij die typisch is voor de streek, al is niet bekend waar de in 1872 geboren Mondriaan het aan het begin van de jaren negentig van de 19de eeuw precies schilderde.

Het latere werk van Mondriaan staat kunsthistorisch in hoger aanzien en er wordt daarvoor dan ook enorme bedragen neergeteld. Zeven jaar geleden werd Compositie No III (Compositie met Rood, Blauw, Geel en Zwart) uit 1929 voor 44,4 miljoen euro afgehamerd bij veilinghuis Christi’s in New York.

Nieuws

menu