Fotograaf Judith Minks zoekt literaire liftscènes

FOTO JUDITH MINKS

Fotograaf Judith Minks uit Harlingen is op zoek naar literaire liftscènes. Ze wil deze gebruiken als inspiratie voor haar nieuwe project Scenes by the elevator.

Minks doet een beroep op leesclubs en lezend publiek om haar aan voorbeelden van liftscènes te helpen. Gebeurtenissen uit romans en verhalen die zich in of rond een lift afspelen. Het is niet de eerste keer dat zij een beroep doet op anderen voor haar fotoprojecten. Voor Freckles – waarmee ze internationaal in de prijzen viel - zocht ze mensen met sproeten. Haar zoektocht leverde 150 portretten op, waarvan er 60 zijn opgenomen in het boek Freckles , dat zij in eigen beheer uitbracht.

Scenes by the elevator zal bestaan uit tien tot twaalf foto’s, waarin de lobby van een hotel de centrale plek is waar mensen elkaar treffen. In haar studio heeft zij een opstelling gebouwd van zo’n hotellobby met twee liften. Uit de inzendingen zal ze een keuze maken van scènes die ze vervolgens tot in het kleinste detail nabouwt. De inzenders die zo’n inspirerende situatie hebben ingestuurd, maken kans op een gesigneerde fine art print van de betreffende foto.

Minks studeerde in 2015 cum laude af aan de Fotoacademie. Ze maakte eerder series, waarvoor ze complete scènes nabouwde. Moments in time verwees naar gebeurtenissen uit haar jeugd. In Hotel Room liet ze zien wat zich zoal in een hotelkamer kan afspelen. ,,De voorbereiding neemt de meeste tijd in beslag, maar dat betekent wel dat de opname vaak binnen een dag klaar is.”

Nieuws

menu