Fotofestival Noorderlicht gaat in Museum Heerenveen over ufo's, soldaten en zeemeerminnen

Een beeld van een zeemeermin uit de serie 'A depth most would drown in' van Elisa Maenhout.

Fotofestival Noorderlicht verspreidt zich dit jaar over locaties in Groningen, Friesland en Den Haag. De exposities in Groningen lopen af, die in Friesland begonnen deze maand. Zoals die in Museum Heerenveen.

Het thema van Fotofestival Noorderlicht is dit keer The Makeable Mind, de maakbare geest. De nadruk ligt op de stortvloed aan digitale informatie: ‘Hoe wordt ons denken gestuurd door een op hol geslagen beeldcultuur, technisch ongekende mogelijkheden en razendsnelle internetverbindingen?’ In Museum Heerenveen zijn op twee plaatsen Noorderlicht-exposities te vinden. In Afslag BLV en in de museumzaal.

De drie fotoseries in de grote expositiezaal van Museum Heerenveen lijken op het eerste gezicht weinig verband te houden met elkaar. Jeugd in militaire zomerkampen, zeemeerminnen en iemand die ufo’s heeft gezien, hebben weinig tot niets gemeen. Behalve dan dat het in in deze series draait om mensen die zich aan de drukke digitale wereld lijken te willen onttrekken. Zij creëren hun eigen universum.

Militaire kampen in Polen

Natalia Kepesz uit Polen verbleef lange tijd in Poolse militaire kampen voor jongeren. Die beleven hier hun eigen oorlog. Ze spelen soldaatje en maken avonturen mee. Maar op de foto’s ziet dat er allesbehalve uit als een plezierige vrijetijdsbesteding. De kinderen kijken zonder emotie in de lens. Gaan ze zo op in hun rol?

Polen kent een militaire cultuur waarin kindsoldaten worden vereerd. In Warschau staat een monument voor de kinderen die vochten in 1944. De steeds populairder wordende zomerkampen zijn niet slechts voor vertier. De jonge deelnemers worden geïndoctrineerd met patriottisme en gehoorzaamheid. Met haar serie Niewybuch toont Kepesz de spanning tussen die extreme militaire cultus en kinderlijke hang naar avontuur.

Gefotografeerde ufo’s

Een heel andere wereld is die van ‘Billy’, oftewel Eduard Albert Meier. Meier komt uit het Zwitserse dorpje Schmidrüti en reisde als jonge man onder meer door Griekenland, Jordanië, India en Pakistan. Hij zegt dat hij ufo’s en buitenaardse objecten heeft gesignaleerd en gefotografeerd. In India en Jordanië zijn veel van die foto’s gestolen, beweert hij in een krantenartikel dat deel uitmaakt van de serie Semjase’s Friend van de Duitse fotograaf Silas Bahr .

Meier zou drie planeten hebben bezocht en communiceert met buitenaardse wezens. Via internet deelt hij filosofische en spirituele boodschappen die hij van hen ontvangt. Zo’n vierhonderd ‘believers’ wereldwijd geloven in zijn verhaal en verspreiden zijn berichten.

Bahr bezocht Schmidtrüti en maakte beelden van de omgeving en de plekken waar volgens Meier ufo’s zouden zijn geland. Daarnaast ensceneert hij foto’s, en zo probeert hij te laten zien hoe Meier een eigen wereld creëerde en die met zijn fantasie inkleurde. Zijn trouwe volgers vinden steun in zijn boodschappen, die antwoord geven op hun levensvragen. Wordt Meiers wereld daarmee niet steeds werkelijker?

Zeemeerminnen

Degenen die elkaar ook via wereldwijde netwerken vinden, zijn vrouwen (en een enkele man) die zich verkleden als zeemeermin. De halfmenselijke wezens met hun vissenstaarten staan voor gratie en zelfvertrouwen. Als ze hun staarten ombinden, kunnen deze meerminnen ontsnappen aan de hectiek van alledag. Onder water spoelen ze hun problemen van zich af, zijn ze vrij en autonoom.

De Belgische Elisa Maenhout fotografeerde de zeemeerminnen onder water en in de branding, plekken die ogen als hun natuurlijke habitat. Vooral met invallend zonlicht levert dat sprookjesachtige beelden op. Zittend op een luie stoel aan de rand van een zwembad lijken ze al minder feeëriek. En een kleine foto waarop te zien is hoe een staart te drogen hangt, is de definitieve ontluistering. Elke zeemeermin ontwaakt steeds opnieuw hard uit haar droom.

In Afslag BLV drie heel andere series. Maar daarover meer, later deze maand.

Heerenveen - Museum Heerenveen: Minckelersstraat 11, di t/m vr 11-17 u, za en zo 13-17 u, t/m 31 okt, www.noorderlicht.com

Meer cultuur? Het complete aanbod vind je hier . Of laat je bijpraten via onze cultuurnieuwsbrief .

Nieuws

Meest gelezen