Festivals reageren op maatregelen: 'We hebben nu wel zekerheid'

Belgische viroloog: festivals gaan deze zomer nog niet door ANP

Eén branche die dinsdag tot 1 september volledig van de kaart werd geveegd, is de evenementenbranche (geen Pinkpop, Parkpop, Lowlands, Gay Pride, Nijmeegse Vierdaagse, Zwarte Cross, North Sea Jazz, Tilburgse kermis en noem maar op). Ook Friesland gaat een festivalloze zomer tegemoet.

,,Het zat eraan te komen. We hebben nu wel zekerheid’’, zegt festivalorganisator Wiebe Kootstra van Young & Leisure (Psy-fi, Promised Land, Bevrijdingsfestival e.a.). ,,Maar jongen, wat wordt dit een onwennige periode. Je ziet dat er toch feestjes worden georganiseerd, mensen elkaar weer meer opzoeken.”

Lees ook | Hoe reageert Friesland op Ruttes persconferentie over de coronamaatregelen?

,,Doordat de festivals niet door kunnen gaan buiten onze schuld om, krijgen we voor Psy-fi bijvoorbeeld de organisatiekosten vergoed. Omzetderving kan je niet verzekeren. Deze maatregel leidt ook tot het einde van festivals in Nederland. Misschien ook hier. Promised Land, Brak in het Park, dat zijn festivals die we organiseren samen met een horecapartner die vooral evenementen doet. Het is afwachten of dat bedrijf en deze festivals het gaan overleven.’’

'Zo hard dit'

,,Kloten man! Heel jammer, zo hard dit’’, zegt Ruben Bosch, directeur van Welcome to the Village. ,,Nu gaan we ons richten op 2021. Het enige voordeel is dat we hier niet zelf voor hebben gekozen, dit is overmacht zonder dat we daar iets aan kunnen doen.’’

Lees ook PREMIUM | Festivals: rien ne va plus? 'We zijn niet naïef, we zien ook wat er gebeurt'

 

Vrees voor 2021

Willem Westermann van VVEM (Vereniging van Evenementenmakers) is net als Kootstra ‘niet verrast, wel heel teleurgesteld’. ,,Het is een enorme klap. Wij hopen ook op steun van de overheid, want het is duidelijk dat wij achteraan staan bij het weer opstarten van de samenleving.” 

Vanwege een directe dreiging voor 48.000 banen en een geschat omzetverlies van 3,5 miljard euro is het maar sterk de vraag of de ondernemers 2021 kunnen halen om weer festivals en concerten te organiseren, waarschuwt de Vereniging. 

Het enige ‘positieve’ van nu is dat er duidelijkheid is. ,,Zolang je evenement niet verboden wordt, moet je wel doorgaan met je organisatie, anders kun je geen beroep doen op je verzekering”, aldus Westermann. ,,Die duidelijkheid is er nu wel, maar het blijft een enorme klap. Het staat op instorten.”

 

'Een regelrechte ramp'

Tal van festivalorganisatoren reageerden dinsdagavond met teksten als ‘balen, ‘onvoorstelbaar teleurgesteld’ en ‘triest’ en kijken naar mogelijkheden om het festival op een ander tijdstip te houden. 

Concert- en festivalorganisator Mojo noemt afblazen van de festivalzomer ‘een regelrechte ramp’ voor de popsector. Binnen de branche ontstaat een schadepost van zeker 1,5 miljard euro, stelt Mojo in een eerste voorzichtige schatting.

 

Nieuws

menu