Expositie en ballet over Mata Hari

FOTO ANP .

In het Fries Museum in Leeuwarden gaat zaterdag de tentoonstelling 'Mata Hari: de mythe en het meisje' open voor publiek. Het is dit weekeinde een eeuw geleden dat de uit de Friese hoofdstad afkomstige, exotische danseres wegens spionage bij het Franse Vincennes werd geëxecuteerd.

Het Nationale Ballet herneemt vanaf zaterdagavond in Amsterdam de vorig jaar zo succesvolle, verhalende voorstelling 'Mata Hari' van choreograaf en artistiek directeur Ted Brandsen.

In Leeuwarden zijn onder meer de militaire dossiers te zien die werden aangelegd over Mata Hari ofwel Margaretha Geertruida Zelle, die door de Franse geheime dienst werd opgepakt en zichzelf verder in de nesten werkte met tegenstrijdige verklaringen. Het gaat om surveillanceverslagen, transcripties van verhoren en onderschepte telegrammen.

Nog veel meer

Verder zijn er onder meer een poëziealbum, een schoolrapport, zelf geschreven gedichten, een eigen babyboek over haar kinderen, brieven over haar vechtscheiding, decorstukken van optredens, plakboeken die ze over zichzelf bijhield en haar net gerestaureerde portret uit 1916 van de hand van Isaac Israëls.

Het museum, dat claimt het volledige levensverhaal over het voetlicht te brengen, verwacht 90.000 belangstellenden. De tentoonstelling is te zien tot 2 april.

Igone de Jongh, die in Amsterdam een aantal keren de rol van haar legendarische collega danst, heeft weer volop zin in de uitvoering: ,,Het verhaal over de danseres en dubbelspionne blijft me ontroeren. Haar passie voor dans, haar charmes, haar volhardendheid! Ik ben echt om deze vrouw gaan geven!'', zegt ze op de site van Het Nationale Ballet.

Nieuws

Meest gelezen