Even appen met Jacob Haagsma op Oerol: rillen van de kou om zijn marshmallowbrein

Jacob Haagsma. FOTO ANNET EVELEENS

Ook al speelt Oerol zich opnieuw helemaal achter de schermen af, in de vorm van het online-programma Het Imaginaire Eiland, LC-verslaggever Jacob Haagsma is toch afgereisd naar Terschelling. We appen elke dag even met hem.

Nog klachten over het weer?

,,Nou, gister, zondag dus, was het perfect zonnig zomerweer. Zoals het hoort, goed voor de stemming en de werksfeer. Zaterdag was ook wel prima. Maar ik moest dus ’s avonds ergens zijn, en wel in de Zelfpluktuin in Hoorn, en daar bleek dat ik me toch wat te luchtigjes had gekleed. Rillen jongen!”

Wat dom. Hoe lang kom je nou wel niet op Terschelling?

,,Al 33 jaar (en niet 34, zoals ik hier beweerde). Dus ik had kunnen weten hoe het hier ’s avonds kan afkoelen, en hoe de wind dan door je spijkerjasje waait. Maar ja, toen ik mijn tas inpakte was het goed warm in Leeuwarden, dus ik dacht: dat sweatshirt hoeft niet mee. Marshmallow brain , hè.”

Hè?

,, Marshmallow brain , je hoort me toch wel? Dat heeft te maken met de reden dat ik daar was: de talkshow Vurige gesprekken . Mara van Nes, die deze talkshow doet, neemt het boek The Good Ancestor: How To Think Long-Term In A Short Term World , van Roman Krznaric, als uitgangspunt. Hij zet het kortetermijndenken, het marshmallow-brein dat gaat voor instant-bevrediging, tegenover het langetermijndenken dat uiteindelijk de wereld moet redden: the acorn brain , ofwel het eikeltjesbrein. Omdat het wel even duurt voor er uit een eikeltje iets groeit, snap je?”

Het begint me langzaamaan te dagen. Dat was dus wel even wat anders dan Op1 met Paul de Leeuw.

,,Jazeker, en trouwens, doe mij Cornald Maas maar in plaats van die Paul. Die talkshow ging ook lekker lang door, terwijl ik het steeds kouder kreeg. Maar goed, gelukkig was er Lisette Ma Neza , die niet alleen te gast was in die talkshow maar ook een paar nummers zong. Of voordroeg, net wat eerst komt.”

Lisette Ma Neza? Help me even…

,,Een groot talent. Bracht al op haar veertiende een dichtbundel uit, maar tegenwoordig publiceert ze liever op het podium, zoals ze dat zelf zegt. Dochter van ouders die uit Rwanda vluchtten wegens de genocide daar in 1994. Daar had ze ook een indringend gedicht over. Ze haalt muziek uit poëzie, met twee muzikanten. Onder wie Michelle Samba, uit Leeuwarden, en zelf ook een opmerkelijk talent. Ja man, hier gebeurde wat. Een zeldzaam flintertje live-Oerol voor een zeer select publiek.”

Je boft maar. Kom je de week een beetje door, denk je?

,,Verhaalideeën genoeg, dus daar zal het niet aan liggen. Mijn interview met Lisette Ma Neza is er maar een van, die komt nog. Hou deze plek in de gaten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Oerol