Even appen met Jacob Haagsma op Oerol: koken met spirulina

Jacob Haagsma. FOTO ANNET EVELEENS

Ook al speelt Oerol zich opnieuw geheel en al achter de schermen af, in de vorm van het online-programma Het Imaginaire Eiland, LC-verslaggever Jacob Haagsma is toch afgereisd naar Terschelling. We appen elke dag even met hem.

Goedemorgen Jacob!

,,Wil je niet zo schreeuwen?”

Huh, we zouden toch doen alsof we aan het appen zijn? Is de kater zo ernstig?

,,Nee geintje. Natuurlijk zijn we aan het appen en natuurlijk heb ik geen kater. Ook hier gaat alles om tien uur dicht, het is nog erger dan de pubs in Engeland. Er zullen wel her en der illegale samenscholingen zijn, maar dat is niet mijn pakkie-an. Ik zit braaf op mijn hotelkamer, stukjes tikken tot laat.”

Nog leuke dingen meegemaakt? Of, nog leuker, minder leuke dingen?

,,Nou, in die laatste categorie heb ik er wel eentje. Ik zou een interview doen met Sien Vanmaele , een Vlaamse theatermaker die erg bezig is met voedsel, maar wel in een artistieke context. Eerst deed ik mee aan haar online-workshop, over koken met spirulina, dat is een soort blauwalg. Je kunt er ook een gezichtsmasker van maken, dat deed ze voor. Een heel leuke workshop met een serieuze ondertoon. Nou goed, na die workshop kreeg ik een appje, ‘ik ga dit interview moeten cancelen’. Omdat ik niet actief aan die kookworkshop had meegedaan, dat kon ze natuurlijk zien door mijn camera. Dat ik op mijn hotelkamer precies nul komma niks keukenspullen bij de hand had, dat wilde er bij haar niet in. Tenminste, ze aptte niet meer terug.”

Dan kun je beter met mij appen. Je hele dag verziekt?

,,Nee hoor. Ik had een heel leuk gesprek met Marin de Boer van Oerol, die onder andere met de voedselrprogrammering bezig is. Die kon wel heel goed uitleggen hoe je op een kunstzinnige manier, met verbeelding, met voedsel om kunt gaan. En met de uitdagingen waar een veranderende wereld, met verzilting en al, ook de voedselvoorziening voor stelt. Dus dat verhaal komt evengoed wel in de krant, en hier natuurlijk.”

Jij hebt ook altijd ruzie op Oerol, hè? Vorig jaar met Douwe Bob toch? Omdat je precies opschreef wat er gebeurde bij zijn illegale optreden?

,,Daar wou ik het niet over hebben. En verder valt het reuze mee. Ik heb eerder ruzie met de wind, tenminste, als ik ‘m tegen heb.”

Ja, ja, je fietst wat af. Waar naar toe bijvoorbeeld?

,,Ik mag elke ochtend op komen draven bij Radio Oerol , om te vertellen wat er in de Leeuwarder Courant staat. Zodat nog meer mensen onze mooie verhalen lezen. De tijdelijke radiostudio is opgetrokken achter de Vijfpoort in Formerum, waar cabaretier en muzikant André Manuel de hele week zou optreden.”

Optreden? Voor publiek? Op Oerol?

,,Nou, zulk soort optredens, in de horeca, vallen niet onder Oerol. Dat mag niks voor publiek, omdat het een festival is. In theaters en poppodia mag inmiddels wel weer wat, met inachtneming van de maatregelen en zo. Maar Manuel kreeg bezoek van de gemeente, die wilde dat toch niet hebben. En Manuel wil geen Douwe Bobje riskeren, dus doet hij het anders. Hij en muzikant Rocco Ostermann gaan nu maar repeteren, binnen, en het publiek buiten op het terras kan een koptelefoon lenen voor tien euro. Hij komt af en toe naar buiten lopen, om te laten zien dat het echt is.”

Nog vragen? Mail jacob.haagsma@lc.nl en dan mailt of appt hij wel terug.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Oerol