Even appen met Jacob Haagsma op Oerol: mooi weer, corona, racisme

Jacob Haagsma. FOTO ANNET EVELEENS

Ook al speelt Oerol zich opnieuw geheel en al achter de schermen af, in de vorm van het online-programma Het Imaginaire Eiland, LC-verslaggever Jacob Haagsma is toch afgereisd naar Terschelling. We appen elke dag even met hem.

Wat voer je daar eigenlijk uit? Had je niet beter thuis kunnen blijven, achter je laptopscherm?

,,Heb je wel gezien wat voor weer het is? Dan is het geen straf om op zo’n mooi eiland te werken. Met minder weer ook niet, trouwens, maar daar ziet het er nu niet naar uit. En inderdaad, er zijn nu niet of nauwelijks dingen die voor publiek ter plekke te zien zijn, en dat was eerst wel de bedoeling . Maar ja, corona. Maar de meeste van die online-producties worden wel degelijk hier gemaakt, dus dat betekent dat er nog best veel ‘makers’, artiesten dus, op het eiland rondlopen. En daar haal ik mijn verhalen.”

Dus het wordt een heel ander soort Oerol dan normaal.

,,Klopt. Nou ja, vorig jaar ging het ook al zo, en die ervaring leert dat er genoeg verhalen te maken zijn. Maar iedereen kijkt reikhalzend uit naar een normale Oerol-editie, met drommen publiek, en koud bier. Hopelijk volgend jaar, als we van die corona-ellende af zijn. Heb jij al een prik gehad?”

Daar gaan we het nu niet over hebben. Zijn er, behalve makers, verder wel mensen op het eiland?

,,Wat dacht je, met dit weer. Veel mensen die al een huisje of een campingplek of een hotel geboekt hadden toen Oerol nog door leek te gaan, zullen gedacht hebben: kom, we gaan gewoon toch, met dat mooie weer . Zo ging het vorig jaar ook. Toen sprak ik mensen die het eigenlijk wel rustig vonden zo, omdat ze niet steeds op stel en sprong naar een voorstelling hoefden.”

Bijzonder, hoor. Kennelijk kunnen mensen dus best zonder kunst en cultuur. Of hadden ze een dvd’tje mee?

,,Nou moet het niet gekker worden. Waar de mensen het meest naar uitzien, nadat ze hun mondkapje hebben weggeooid, is het wel dit: onbekommerd genieten van kunst en cultuur. Denk ik, hoop ik. Niet alleen musea en theater, dat kan nu al op kleine schaal, maar ook met zijn allen samenkomen op festivals, om gemeenschappelijk nieuwe ervaringen op te doen. En zo. Bovendien komen op Oerol heel belangrijke en dringende thema’s aan de orde.”

Je weet het maar mooi te brengen. Waar kijk je zoal naar uit?

,,Ik kijk zeker uit naar Spuug van God , de solo-locatievoorstelling van Willem de Bruin. Ja precies, die rapper, van The Opposites. Die wordt vrijdagavond om 22.15 uur en zaterdagochtend om 5 uur gestreamd, ongeveer de tijdstippen dat de beide versies zijn opgenomen. Dat kost wel wat, trouwens., cultuur is net zo min gratis als journalistiek. In die voorstellingen verwerkt Willem zijn ervaringen met racisme, en wat dat met hem doet. Van mijn interview met hem kreeg ik al kippenvel. Kun je nagaan.”

Nog vragen? Mail Jacob op jacob.haagsma@lc.nl en dan mailt of appt hij wel terug.

www.oerol.nl

Nieuws

menu