Ella de Jong en Herman Woltman bieden een kleurrijk stijlenpalet op hun tweede gezamenlijke cd Pianohuis | recensie ★★★★☆

De hoes.

Ella is Ella de Jong en haar muzikale man is Herman Woltman, jarenlang in de weer met de band Souldada. Optreden doen ze vaak met zijn tweeën, al was er enkele jaren geleden ook de theatervoorstelling Myn Skip. Hun tweede gezamenlijke cd is een mooi gelaagd werkstuk, waarbij ze er beslist niet alleen voor stonden.

Een subtiel strijkwartet siert een handvol nummers op, bassist Bart Soeters en drummer Willem Smid leggen her en der discrete ritmes neer, Ruben Mulder laat ergens het Hammond-orgel zachtjes janken. Niemand minder dan Fay Lovsky speelt autoharp en, heel sprookjesachtig, zingende zaag in het openende titelnummer en improviserend muzikant Oene van Geel speelt een paar fraaie, microtonale altvioolsolo’s.

Zulke ingrepen zijn meer dan versieringen: ze maken integraal deel uit van de composities, die een kleurrijk stijlenpalet verraden. Licht jazzy swing, zwoele samba, zelfs de fado-melancholie uit de Souldada-jaren: het duikt allemaal op in deze keurig gearrangeerde liedjes.

Ella zingt ze met een buigzame, soms fraai kinderlijk klinkende stem en speelt her en der nog piano en bugel ook. Woltmans doorgaans akoestische gitaarspel doet de rest. In november volgt er een muziektheaterproductie rond deze zelfde liedjes.

Ella and Her Man: Pianohuis. Eigen beheer


Nieuws

Meest gelezen