Elke gevangene streelde deze bronzen borsten: kunstwerk Joop Snoep te koop

Het kunstwerk van Joop Snoep, uit 1983. FOTO BLOKHUISPOORT.NL

Er kan nog tot woensdag geboden worden op een bronzen kunstwerk van Joop Snoep, van elf vrouwenborsten, waarvan eentje een koperen kraan heeft in plaats van een tepel.

De bronzen plaquette hing vroeger bij de trap naar de eerste verdieping van het Alkovengebouw in de Leeuwarder Blokhuispoortgevangenis. ,,Gedetineerden raakten de borsten aan als ze er langs liepen’’, weet Willem Helfrich, voorzitter van Stichting Blokhuispoort. ,,Sommige borsten glommen ervan.’’

De stichting biedt het werk te koop aan op de eigen website . De veiling sluit op woensdag 1 juli, dan gaat het naar de hoogste bieder.

Het is in 1983 gemaakt door de Rotterdamse beeldhouwer Joop Snoep, die in 2013 is overleden. Hij maakte het werk in het kader van de Beeldende Kunstenaars Regeling: kunstenaars maakten werken in ruil voor een beloning. Het leidde tot een onbeheersbare hoeveelheid kunstwerken in het bezit van overheden. Na afloop van de regeling, die in 1987 eindigde, werd veel kunst teruggegeven aan de makers of aan kunstuitlenen geschonken.

Het werk van Snoep verhuisde na de sluiting van de Leeuwarder gevangenis naar Veenhuizen, waar het nog steeds lag, met een heleboel andere werken. Helfrich kreeg het mee voor de stichting Blokhuispoort, die een paar ruimtes in het gebouw als gevangenismuseum beheert.

Door corona was het museum gesloten en vielen alle inkomsten weg. Inmiddels is het weer geopend, en biedt het museum voor deze zomer ‘V.I.P.-arrangementen’ aan. Om de kas aan te vullen worden er nu voor het eerst twee kunstwerken geveild (naast de borstenplaquette is dat het schilderij De vlucht van een onbekende maker). ,,Het is een paar honderd euro’’, zegt Helfrich. ,,Een druppel op de gloeiende plaat, maar het helpt wel.’’

Nieuws