Een rondje Niawier tijdens de Verhalenavond

FOTO LC

Overal in Friesland worden vrijdagavond verhalen verteld. Alleen al in Niawier kunnen belangstellenden op vier locaties een verhaal aanhoren. We maakten een rondje.

Als eerste staat de worstenmakerij en stalhouderij van Weidenaar op het programma. Daar hoort natuurlijk een stukje droge worst bij. Aardig wat mensen kwamen een kijkje nemen, maar storm liep het (nog) niet aan het begin van de avond. Het bedrijf werd gestart door pake en beppe Weidenaar en is inmiddels in handen van Lieuwe Weidenaar, derde generatie en zoon van Tiny Weidenaar die het verhaal tijdens de verhalenavond vertelt.

Ze vertelt over de worstenmakerij en over hoe dat er vroeger aan toe ging. Ook vertelt kleindochter Afke Weidenaar over de stalhouderij die er nu gevestigd is.

Oude openbare school Niawier

Coen van Etten woont sinds 2017 in de oude openbare school van Niawier en vertelt over zingende onderwijzers, ijverige onderwijzers en onderwijzers die te diep in het glaasje keken. De avond is knus, met koffie en koekjes en heeft wel iets van een reünie.

Verhalen uit de smederij

Gosse Veenma en Klaas Dijkstra vertellen a l’improvise allerlei verhalen over de oude smederij van Niawier.

Het vijfde verhaal vertelt Jenny Boonstra. Het gaat over kleaster Sion bij Niawier en de vele archeologische vondsten die zij tijdens het tuinieren deed. Nu woont ze er met haar gezin en haar alpaca’s.

Een schoolvoorbeeld van hoe de Verhalenavond moet zijn, vindt organisator David Lelieveld

Nieuws