Een echte Rembrandt in het Fries Museum: museum koopt portret van dominee Jan Cornelisz Sylvius uit 1646

Rembrandt van Rijn, De predikant Jan Cornelisz Sylvius (1564-1638), 1646, inkt op papier. Collectie Fries Museum Leeuwarden

Het Fries Museum heeft een ets van Rembrandt van Rijn gekocht. Het gaat om een postuum portret van dominee Jan Cornelisz Sylvius uit 1646.

Sylvius was de aangetrouwde neef van Rembrandts vrouw Saskia. Het is de eerste echte Rembrandt binnen de collectie van het Fries Museum. Het portret is vanaf 11 september te zien in de tentoonstelling Icons: topstukken uit de National Portrait Gallery .

Jan Cornelisz Sylvius werd in 1564 geboren in Amsterdam, maar verhuisde in 1588 naar Franeker, waar hij aan de universiteit studeerde. Hij keerde in 1604 terug naar ‘Holland’, waar hij dominee van Sloten en Sloterdijk werd en later werkte hij als predikant in Amsterdam.

De ets van Rembrandt is acht jaar na het overlijden van Sylvius gemaakt. Rondom het portret is de levensloop van de predikant te lezen. Bijzonder is dat de ets die het Fries Museum heeft aangekocht uit de eerste oplage uit 1646 komt. In tegenstelling tot andere Rembrandt-etsen uit de collectie van het museum is het portret van Jan Sylvius nog in Rembrandts atelier afgedrukt.

Nieuws

Meest gelezen