Een boodschap van theatermaker Robert Wilson voor Joop Mulder

Joop Mulder.

Joop Mulder. Foto: Archief LC/ Kees van de Veen

De wereldberoemde theatermaker Robert Wilson stuurde een boodschap naar aanleiding van de dood van Oerol-oprichter en Sense Of Place-man Joop Mulder.

'Joop Mulder was een visionair. Hij begreep de schoonheid en de stilte van de natuur door de manier waarop hij kon luisteren naar het landschap. Zijn sense of place zal nog lang worden herinnerd.'

Deze handgeschreven boodschap stuurde Robert Wilson op verzoek naar deze krant. Hij was diep geraakt door het overlijden van Mulder, schreef hij erbij.

Robert Wilson, geboren in Texas, is een van de meest vooraanstaande experimentele theatermakers ter wereld. Hij werkte nauw samen met componist Philip Glass, met de opera Einstein On The Beach als beroemdste voorbeeld, en popmuzikant Tom Waits, met wie hij de opera The Black Rider maakte (op teksten van William Burroughs).

In 2008 was zijn performance Walking , een 'vertraagde wandeling', de grote publiekstrekker op Oerol. Wilson is ook betrokken bij het project Sense Of Place, waar Mulder zich na zijn afscheid van Oerol mee bezig hield. In 2023 is Wilsons project Soundings te zien aan de Groninger Waddenzeekust, gekoppeld aan een tentoonstelling in het Groninger Museum. Daarin werkt hij samen met Theun Mosk en Andreas Hirsch. Soundings was oorspronkelijk bedoeld voor de Oerol-editie van 2011.

Joop Mulder wordt dinsdag in besloten kring gecremeerd. De plechtigheid wordt niet gestreamd, maar via de website van Oerol is dan, om 14.30 uur, wel een film over hem te zien, als eerbewijs. Die film wordt gemaakt door Terschelling TV.