Een bomvolle festivalzomer in Friesland barst los: deze festivals kun je bezoeken

Oerrock-festivalsfeer. Foto: Jilmer Postma

Zonder coronamaatregelen belooft het een knallende festivalzomer te worden, ook in Friesland. Bekijk hier welke festivals deze zomer weer los gaan.

25 en 26 mei Heaven Open Air

Waar? P6-terrein in Heerenveen

Wat? Verschillende podia met artiesten als Kris Kross Amsterdam, Bilal Wahib, Broederliefde, Flemming en Tabitha.

26 mei Hemels Festival

Waar? Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden

Wat? Een dancefestival op Hemelvaartsdag met onder anderen rapper Donnie, dj Tony Junior, dj La Fuente en Kroegtijgers.

26 t/m 28 mei Imaginarium

Waar? Park Vijversburg, Tytsjerk

Wat? Het park wordt omgetoverd tot een magische plek waar je ridders en elfen, jonkvrouwen en trollen, dwergen en tovenaars kunt ontmoeten.

26 t/m 28 mei Oerrock

Waar? Ureterp

Wat? Driedaags pop- en rockfestival met BLØF, Suzan en Freek, Vangrail, Miss Montreal, Kensington, Maan, Kraantje Pappie, Rowwen Hèze en vele anderen. Op zaterdag is er een programma met tributebands .

27 t/m 29 mei Fries Straatfestival

Waar? Centrum van Leeuwarden

Wat? Leeuwarden wordt drie dagen lang overspoeld door cultuur, in de vorm van straattheater, circus, dans, live muziek en andere installaties en performances.

3 t/m 6 juni Oranjewoud Festival

Waar? De Overtuin, tegenover Landgoed Oranjewoud

Wat? Drie dagen lang verschillende voorstellingen en optredens met klassieke muziek, waarvoor apart kaarten kunnen worden gekocht.

10 t/m 12 juni Into The Grave

Waar? Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden

Wat? Een metalfestival in het centrum van Leeuwarden met twee podia. Drie dagen lang komen allerhande metalbands voorbij, zoals Carcass, Alestorm en Emperor.

10 t/m 19 juni Oerol

Waar? Terschelling

Wat? Een tiendaags cultureel festival op Terschelling met locatietheater, muziek en nog veel meer. Ieder jaar komen er zo’n 55.000 mensen op Oerol af.

24 t/m 26 juni Simmerdeis

Waar? Slingepark in Drachten

Wat? Een meerdaags theater- en muziekfestival in de gemeente Smallingerland. De meeste optredens vinden plaats in het Slingepark in Drachten.

22 t/m 25 juni Heamiel Festival

Waar? Julianapark en centrum Bolsward

Wat? Traditioneel worden in Bolsward eind juni altijd de Heamieldagen gevierd. Met een optocht, straatfestival, markt en slotavond op zaterdag met Racoon, Royal Beat en De Doelleazen.

22 t/m 26 juni CityProms Leeuwarden

Waar? Binnenstad van Leeuwarden

Wat? Het grootste klassieke muziekfestival van het Noorden, met dit jaar onder andere het grootste orkest van Noord-Nederland.

1 en 2 juli Beachrockers Festival

Waar? Recreatiepark De Ulesprong in Sint Nicolaasga

Wat? Twee dagen lang feest met artiesten als Antoon, Frenna, DJ Paul Elstak, Ronnie Flex en Kate Ryan.

1 t/m 3 juli MadNes Festival

Waar? Nes op Ameland

Wat? Surfen, skaten, muziek en cultuur: het is allemaal aanwezig op het MadNes Festival op Ameland. Surf- en skateclinics, een festivalcamping, maar ook muziek van onder meer Will and the People, De Likt, Tim Knol en Splendid.

9 juli Heechsimmer Festival

Waar? Strand van Heeg

Wat? Aan de rand van de Hegemer Mar vindt dit muziekfestival plaats. Van country tot rock tot folk en Friestalig: allerlei muziek komt voorbij.

14 t/m 17 juli Tall Ships Races Harlingen

Waar? Binnenstad van Harlingen

Wat? Een vierdaags maritiem festival in Harlingen, met natuurlijk de tallships die racen, maar ook een breed programma naast de races.

15 t/m 17 juli Welcome to the Village

Waar? Mata Hariplein in Leeuwarden

Wat? Voorheen altijd in recreatiegebied Groene Ster in Leeuwarden, nu in het centrum van de stad: Welcome to the Village. Meer dan zeventig acts van over de hele wereld brengen muziekstijlen van hiphop, indie tot wereldmuziek en alles daartussenin naar Leeuwarden. Naast muziek staan ook theater, dans, innovatie, kunst, design en voedsel op het programma.

16 en 17 juli Parallel Fest

Waar? Vliegveld Drachten

Wat? Het Parallel Fest is een tweedaags festival en opent dit jaar voor het eerst haar deuren. Twee dagen lang staat het vliegveld van Smallingerland in het teken van verbinden, workshops, marktkraampjes en muziek.

20 t/m 24 juli Friese Ballonfeesten

Waar? De Nutsbaan in Joure

Wat? Gedurende vier dagen stijgen allerlei ballonnen op vanaf de Nutsbaan in Joure, maar om het ballonnenspektakel heen is ook een programma met muziek, eten en een lasershow opgetuigd.

5 t/m 11 augustus Sneekweek

Waar? Binnenstad van Sneek en op de Snitser Mar

Wat? Een week lang zeilen op de Snitser Mar en feesten in de binnenstad van Sneek, met veel verschillende muziekpleinen. Onder anderen Tony Junior en Freddy Moreira treden op.

31 augustus t/m 3 september Visserijdagen Harlingen

Waar? Binnenstad van Harlingen

Wat? Muziek, dans, folklore, kunst, gastronomie, kermis en cultuur overstromen Harlingen.

1 t/m 4 september Into The Great Wide Open

Waar? Vlieland

Wat? Een festival bomvol alternatieve popmuziek, maar ook een uitgebreide randprogrammering qua kunst en cultuur. Songfestivalinzending S10 komt ook optreden.

9 en 10 september Heerenveen Live

Waar? P6-terrein in Heerenveen

Wat? Een nieuw festival in Heerenveen, gericht op Nederlandse artiesten. Aangekondigd zijn onder meer: Tino Martin, Maan, Snelle, Suzan en Freek en Miss Montreal.

14 t/m 18 september Psy-Fi Festival

Waar? Leeuwarden

Wat? Een meerdaags psychedelisch muziek- en kunstfestival in Leeuwarden.

15 t/m 18 september Eilân

Waar? Terschelling

Wat? Liefhebbers van elektronische live muziek en alternatieve pop worden half september welkom geheten op Terschelling voor Eilân. In 2019 zou het festival al georganiseerd worden, maar toen viel het in het water. In 2022 volgt alsnog de eerste editie.

Aanvullingen op dit overzicht zijn welkom via internet@lc.nl.

Nieuws

menu