'E2-E4' is het meesterstuk van Manuel Göttsching, de profeet die volle dansvloeren van house en techno voorzag zonder dat hij het wist | column Jacob Haagsma

Hoe leuk het ook is om over muziek te schrijven, soms is het leuker om te laten horen waar ik dan zo enthousiast de pen over roer. Af en toe mag ik draaien bij een concert, en laatst, bij de Deense act Trentemøller in de Groninger Oosterpoort, was het weer zo ver. Mijn greatest hit die avond: E2-E4.

Jacob Haagsma.

Jacob Haagsma. Foto: Annet Eveleens

Dat is niet alleen een klassieke opening in het schaakspel, maar ook de titel van een stuk van Manuel Göttsching: Duits Krautrocker, ook actief in de nogal psychedelische band Ash Ra Tempel. Het duurt bijna een uur en het kostte hem, in 1981, nauwelijks meer tijd om het te maken. Hij wilde, vers terug van een tournee , nog snel iets voor op de walkman bij een naderende vliegreis. Dus zette hij een stel synthesizers en sequencers aan en schiep zo een hypnotiserende soundscape , met subtiel verschietende kleuren, motiefjes in een steeds verschuivende balans en een heel discrete beat. Zonder computer, trouwens.

Hippe dansvloeren